podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Cooper: "Viktigt att företagen får besked nu"

Publicerad 11 jan 2023
Svenska Kraftnät presenterade den 4 januari ett uppdaterat förslag om elprisstöd till företag, kommuner och föreningar.

De höga elpriserna slår hårt mot företag, något som Företagarna krisiterat länge. Den 4 januari presenterade Svenska Kraftnät ett uppdaterat förslag om att elstöd ska betalas till näringsidkare och juridiska personer, men med tak som bestäms av EU:s statsstödsregler och som ej får överstiga 2 miljoner euro. 

Tidigare har Företagarnas regionchef Eva Cooper belyst vikten av att leverera tydliga besked om elprisstöden till företagen. I en intervju med P4 Gävleborg målade hon upp ett önskvärt scenario för Gävleborgs företagare:

- Det smidigaste vore ett stöd till hela landet, det blir annars väldigt knepiga gränsdragningar som inte minst drabbar vårt län där gränsen går i Gävle kommun mellan de här två elområdena och det blir väldigt stor, markant skillnad.

Nu blir det som Eva Cooper befarat då elprisstöden endast omfattar elprisområde 3 och 4 vilket innebär att de företagare som bedriver verksamhet i Hälsingland blir helt utan stöd:

- Det är bedrövligt för alla företagare i elområde 2 som inte kommer omfattas av det här. Och vi har ju gränsen inom Gävleborg, den går till och med i Gävle kommun, så de höga elkostnaderna som företagare även drabbats av i i elområde 2 blir helt utan.

Behövs exakt datum för när pengarna betalas ut

Elprisstödet betyder väldigt mycket just nu och det är en lättnad för de företagare som får ta del av stödet. Hitills har många varit duktiga på att göra energieffektiviseringar i sina verksamheter. Men det går inte att ta bort det helt och hållet förklarar Eva Cooper:

- Driver du en restaurang så är du väldigt beroende av att ha ugnar som fungerar och det nya förslaget talar dock inte om när elstöden ska komma att betalas ut till företagen säger hon och tillägger:

Vi saknar ett exakt datum och det behövs verkligen information om när pengarna kommer att betalas ut och finnas på företagens konto.

Löser akuta problem

Många företagare befinner sig just nu i en ekonomisk kris och tilldelas de ett exakt datum för när pengarna betalas ut så ökar chansen att kunna ta kortsiktiga krediter på banken.

- Det här kan lösa den akuta situationen, säger Eva Cooper avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna