För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ny undersökning visar: Småföretagare i Gävleborg ger kommunpolitiker bottenbetyg

Publicerad 2 feb 2022
Företagare i Gävleborg har lägst förtroende i landet till regionala och kommunala politiker visar en rykande färsk undersökning från Företagarna.

Inför valet 2022 har Företagarna låtit Novus opinion intervjua 3000 småföretagare i Sverige med 1-49 anställda om deras förtroende för politiker och vilka frågor som de anser är viktigast just nu. 

Företagare i Gävleborg uppger att de har en låg tilltro till regionens kommun- och regionspolitiker. De får nämligen sämst betyg i landet när det kommer till förtroendet vad gäller det lokala företagsklimatet. Företagarnas regionchef Eva Cooper är inte helt chockad över resultatet:

- År efter år ger företag i Gävleborgs län låga betyg till sina kommuner när det kommer till det lokala företagsklimatet. När företagare nu ger kommunpolitikerna rekordlåga förtroendesiffror i Företagarnas valundersökning – lägst i landet! – borde man om inte förr reagera?

Gävleborgs kommun- och regionspolitiker får sämst betyg i landet

Eva Cooper höjer ett varningens finger och markerar att den information som valundersökningen påvisar bör tas på stort allvar av Gävleborgs kommun- och regionspolitiker. 

- Hur ska förtroendet kunna upprättas igen? Vad gör detta för samhällskontraktet? Det är inte bara den lokala utvecklingen man reagerar på, här finns också bland de högsta siffrorna bland företagare som uppger att utvecklingen i Sverige går åt fel håll. Den här riktningen måste vändas!

Välfärdens kärna viktigast

Valundersökningen slog även fast att det är de traditionella välfärdsfrågorna som ligger högst på agendan för Gävleborgs företagare: vård och omsorg, lag och ordning samt skola och utbildning. Det man visade minst politiskt intresse för är försvarsmakten och jämställdhet. 

Företagarna anser att en politik som syftar till högre sysselsättning, tillväxt och utbyggd välfärd måste inkludera och uppmuntra till jobb- och värdeskapande i småföretag. I Gävleborgs län står småföretagen står för 27 procent av alla skatteintäkter. Av statens dryga 1 200 miljarder i årlig budget kommer en betydande del från företagares verksamhet. Små och medelstora företag svarat för fyra av fem nya jobb sedan 1990. Fler personer arbetar i sådana företag än i någon annan kategori av företag eller organisation – två miljoner människor.

Ett bättre företagsklimat betyder fler arbetstillfällen, ökat välstånd och nya varor och tjänster som underlättar vardagen för alla. Endast då kan vi skapa ett samhällsklimat som bygger på gemensam tillit och insikten om att vi enbart tillsammans kan bygga framtidens välstånd.

LÄS ÄVEN: Välfärdsskaparna 2021. 

Fler nyheter från Företagarna