podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Eva Cooper om oklara beskedet: "En enda grå sörja"

Publicerad 11 jan 2023
Det ekonomiska läget har lett till att färre startar företag men också gjort att allt fler företag i Dalarna försatts i konkurs i jämförelse med förra året.

Ny statistik från Bolagsverket visar att det startades 1633 nya företag i Dalarna under 2022, vilket är en minskning med 5 procent jämfört med året innan. Orsaken tros vara räntehöjningar, stigande inflation och höga priser på energi och drivmedel. Det vanligaste skälet till att allt fler avstår från att starta eget är oron över den egna ekonomin om företaget skulle gå dåligt.

Stark oro bland Dalarnas företagare

Det ekonomiska läget har även lett till att allt fler företag i Dalarna försatts i konkurs i jämförelse med förra året vilket är oroväckande, säger Företagarnas regionchef Eva Cooper i en intervju med SVT Dalarna:

- Ett visst antal konkurser är inget konstigt men när konkurserna ökar så pass mycket som de gör just nu och vi samtidigt ser ett minskat nyföretagande då har vi verkligen någonting att oroa oss över, menar hon. 

Behöver ett datum för elprisstödet

Vidare förklarar Eva att man behöver sikta framåt och att den viktigaste frågan just nu är att leverera ett elprisstöd som kommer på plats snarast möjligast och att utbeatlnignrna betalas ut inom kort. I nuläget svävar företagen i ovvishet.

- Om man har ett datum att förhålla sig till kan man lättare få ett lån av banken exempelvis men just nu är det här bara en enda grå sörja, säger Eva Cooper till SVT. 

Fler nyheter från Företagarna