För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: "Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk"

Publicerad 4 nov 2021
Det man upplever i Idre-området just nu är unikt. År 2029 beräknas investeringarna i att uppnå tio miljarder. En enastående möjlighet att utveckla Älvdalens kommun och stärka förutsättningarna att leva ett bra liv i kommunen - men det kräver att vi hänger med!
Foto: Shutterstock

Aldrig tidigare har det investerats så mycket pengar i Idre-området.  År 2017 uppskattades en investering i destinationen på tvåmiljarder inom fyra år. Destinationen passerade målet redan efter tre år! Till år 2029 beräknas investeringarna vara ca tiomiljarder och planerna/visionen till 2032 är att upp till 25 miljarder ska ha investerats i området.

Men det kommer att krävas stora ansträngningar för att förverkliga de planer som genomförs och ska genomföras. Hos alla inblandade parter; våra politiska företrädare och tjänstemän på kommunal, regional och nationell nivå. Och hos entreprenörer, anställda och invånarna i området, skriver Stefan Nordin, ordförande i Företagarna Särna-Idre-Grövelsjön och Lars Ericson, ordförande, Destinationsutveckling Idre AB i en debattartikel på DT.se.

Ställer stora krav på alla inom kommunen

Kanske är den största utmaningen att få alla att inse detta: ingen kedja är starkaste än dess svagaste länk. Det räcker med att någon enstaka tjänsteman, politiker eller annan intressent har bristande förståelse och insyn, och allt riskera att falla. Låt oss ge två aktuella exempel.

Expansionen kräver ett utbyggt VA-nät. Vi behöver skyndsamt komma vidare med planarbetet, investerare står i kö och väntar på att få satsa pengar i området. Förseningar i handläggning kan få förödande effekter då investerare och köpare ändrar sina planer och söker sig någon annanstans. Det räcker med att en person i vårt område inte inser betydelsen för att utvecklingen i området inte blir den planerade.

Förbättra VA nätet och bygg ut vägarna

Expansionen kräver en utbyggnad av vägarna. Väg 70 mellan Kringelfjorden och Idre Vägen som byggdes för nästan 60 år sedan är fortfarande dimensionerad för den trafikmängd och de fordon som då trafikerade sträckningen, den är inte anpassad för vare sig dagens trafikmängd eller fordonstyper.

Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk! Framtiden för vår kommun hänger på att vi alla förstår detta.

Fler nyheter från Företagarna