headphones newspaper video-player

Krönika: "Hur hänger Kevin Costner ihop med småföretagare i Älvdalen?"

Ska man inte kunna driva företag i glesbygd? Det undrar journalisten Isobel Hadley-Kamptz som ifrågasätter PostNords mål om att börja med varannandagsutdelning av posten år 2022 i en krönika på DT.se.
Publicerad 16 jun 2021
Foto: Freephotos.com

Vad har den amerikanska Hollywoodstjärnan Kevin Costner gemensamt med småföretagare i Älvdalen? De tror på betydelsen av ett fungerande postväsen, skriver Isobel Hadley-Kamptz i DT.se.

Nyligen publicerade Företagarnas Riksorganisation svaren från en enkätundersökning gjord bland Sveriges småföretagare. Rapporten visade hur entreprenörer känner inför att PostNord ska börja med varannandagsutdelning av posten 2022.  Hela 72 procent av företagare på landsbygden och 62 procent i storstäder tror att detta kan få stora eller vissa negativa konsekvenser för verksamheten.

Posten har stor betydelse för småföretagen

"Att få ett brev fick en att känna sig som en del av något större. Jag tror inte att vi riktigt förstod vad breven betydde förrän de försvann", skriver Isobel i sin krönika och drar parareller till en gammal 90-tals rulle med Kevin Costner:

- I postapokalyps-filmen The postman från 1997 spelar Kevin Costner en man som övertar en uniform och en väska full med brev från en död brevbärare i ett våldsamt, sönderbrutet, ja till och med upplöst USA. Han bestämmer sig för att försöka dela ut breven, och med detta väcker han hoppet om civilisationens återfödelse och blir ledare för en motståndskamp mot de fascistiska miliser som terroriserar befolkningen.

4 mil enkelväg för att posta ett brev

Vidare skriver krönikören att företagare i Älvdalen sedan länge har stora problem med att man inte längre kan skicka varubrev. Det krävs en 4 mils enkel resa till Mora från Älvdalen för att företagarna ska känna sig trygga. Peter Nygren är ordöfrande i Företagarna Älvdalen och har drivit frågan om det bristande postsystemet på landsbygden länge. 

- Jag pratar med Peter Nygren som driver ett tryckeri i Älvdalen och han berättar att han har föreslagit att företagen i stället ska få ha en gemensam postsäck på ICA, där post från enskilda människor ändå hämtas, och dela på kostnaderna. Han har inte fått svar från Postnord, berättar Isobel. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor