headphones newspaper video-player

Debatt: "Brotten mot företagare får aldrig normaliseras"

Var femte brottsutsatt företagare har övervägt att lägga ner sin verksamhet på grund av kriminaliteten. Vardagsbrotten som dagligen drabbar Dalarnas företag fortsätter att öka. Något som politiken måste ha nolltolerans mot, menar Företagarnas regionchef Eva Cooper.
Publicerad 25 feb 2021
Foto: Shutterstock

Så mycket som var femte företagare överväger att lägga ned sin verksamhet på grund av de brott de utsätt för. Det handlar om inbrott, rån, bluffakturor, skadegörelse och även misshandel, skriver SiljanNews.se

I Företagarnas rapport Brott mot företagare 2021 visar statistiken att andelen företagare som upplever otrygghet på grund av låg polisnärvaro ökat från 41 till 51 procent. Sedan 2017 har andelen företagare som blivit utsatta för brott ökat från 30 till 36 procent. För företagare med anställda har vartannat företag blivit utsatt. 

– Brotten mot företag och företagare måste tas på största allvar. Det mänskliga lidandet och de ekonomiska kostnaderna är i slutändan ofta förödande, säger rapportförfattaren Pontus Lindström, brottsexpert på Företagarna. 

Företagarnas regionchef i Dalarna, Eva Cooper, riktar skarp kritik mot politiken som behöver förändras och det akut. 

- Det är inget annat än förfärande siffror. Samtidigt har andelen företagare som inte polisanmäler brotten ökat från 42 till 65 procent. Mörkertalet av brott som polisen aldrig får se har aldrig varit större, säger hon.

Fler nyheter från Företagarna

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Bakläxa för EU-kommissionen

Företagarna har bidragit till att ett långtgående lagförslag om bolagsstyrning och ansvarsfrågor i företagens leverantörskedjor hejdats.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor