podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dalaentreprenörens coronarevansch: “Vi klarade det!”

Publicerad 12 aug 2021
För över ett år sedan besannades många företagares farhågor när covid-19 fick fäste i landet. Restaurangbranschen drabbades hårt och Falukrögaren Robin Sjöblom var en av dem. Han hade då två val - att ge upp eller ge allt. Nu nyöppnar han och kollegorna Mellansveriges hetaste nöjespalats Heymakers Falun.
Foto: Robin Sjöblom.

Det var i mars 2020 som Robin Sjöblom, vd för Falun Bowling & Krog, tog beslutet att temporärt pausa verksamheten.

- De hårda restriktionerna som infördes för att bromsa pandemin gjorde det omöjligt för oss att fortsatt bedriva vår verksamhet, berättar Robin.

Företagaren kände en stark oro och överrumplades av blotta tanken på det skräckscenario som skulle kunna komma att uppstå:

- Ska vi behöva se våra livsverk gå under? Kommer våra familjer behöva flytta från hus och hem för att sedan bli rejält skuldsatta? Blir vi tvungna att säga upp vår fantastiska personal? Det var några av de frågor som snurrade i mitt huvud då, säger Robin.

Över 100 instatser första veckan

Med ett barn påväg så bestämde sig krögaren för att göra allt för att hitta en lösning. De första sju dagarna gjordes över 100 insatser inom verksamheten. Sedan fick Robin ta ett dramatiskt beslut:

- Vi förhandlade fram nya avtal med samtliga samarbetspartners och leverantörer. Allt för att skapa nödvändiga förutsättningar för att klara av krisen på längre sikt, säger Robin och fortsätter:

- Vi blev tvungna att ansöka om rekonstruktion samt säga upp över 95 procent av våra medarbetare. Bland dessa fanns min sambo, min bror, mina vänner och kollegor sedan över 10 år tillbaka. Otroligt tufft.

Heymaker Faluns ledningsgrupp ledningsgrupp, Sebastian Fager, Robin Olausson, Jonas Wahlstrand & Jonas Björklund.Heymaker Faluns ledningsgrupp ledningsgrupp, Sebastian Fager, Robin Olausson, Jonas Wahlstrand & Jonas Björklund.

Utvecklade affärskonceptet

Tillsammans med partners, fordringsägare och en advokat lyckades de tillsammans skapa ett positivt utfall genom att rekonstruera hela verksamheten.

- Vi har hela tiden haft siktet inställt på en återöppning och ledningsgruppen har parallellt med rekonstruktionen lagt ner ett gediget arbete för att kunna presentera ett ombyggt hus med en rad spännande nyheter vid återöppning, säger Sjöblom.

Resultatet blev Heymakers Falun. Ett namn som återspeglar företagets motto, en plats där människor kan mötas och umgås på.

- Rakt översatt till svenska betyder namnet ”hejskapare” och det är ju precis vad vi är, säger marknadschef Jonas Wahlstrand

Heymakers Falun - Dalarnas största nöjespalats

Heymakers Falun behåller sin kärnverksamhet men har numera utökat och transformerats till Dalarnas största nöjespalats med flera spännande nyheter:

- Här finns bowling, karaokerum, shuffleboard, biljard, digital dart, Beats Hero och VR-spel för att nämna några. Aktivitetsområdet kommer i regel vara avgiftsfri vilket öppnar upp för mer spontana besök under kvällar och helger, säger Robin Sjöblom. 

I ett lång och öppenhjärtigt inlägg på Facebook skriver Robin Sjöblom om tiden som varit och hur tacksam han är för all förståelse och det stöd han fått av familj, vänner, kollegor och samarbetspartners. Nu ser han fram emot att restriktionerna ska lätta så HeyMakers Falun äntligen kan slå upp sina dörrarna igen:

- Det har varit en lång och hård resa man aldrig trodde att man skulle få vara med om, säger Sjöblom och avslutar:

- Men vi klarade det! Vi står med helt nya förutsättningar inför framtiden och återanställer nu våra fantastiska kollegor.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna