headphones newspaper video-player

Morakrögarna efter SVTs avslöjande om Tillväxtverkets coronastöd: “Hemskt”

För krögaren Maria Sandström Åbom var det som att vrida på en knapp när pandemin slog till i mars förra året. Coronastöden som hennes verksamhet har haft rätt till har fått avslag. Men i ett inslag från SVTs program Uppdrag Granskning stod det tydligt; Tillväxtverket har inte följt lagen.
Publicerad 28 apr 2021
Maria Åbom Sandström fick aldrig de utlovade coronastöden trots att hon hade rätt till dem.

I början av året intervjuade Företagarna den då förtvivlade och nyblivna fembarnsmamman Maria Sandström Åbom. Hon såg sitt livsverk, restaurangen Strand Kök & Bar, försvinna framför hennes ögon. 

- Handläggningstiderna är katastrofala, stöden når inte fram och vi kommer drunkna i skulder! hjälp oss nu, vädjade Maria då till Tillväxtverket. 

Flera företag som ansökt om stödet har haft rätt men blivit utan medan de företag som inte haft rätt kan ha fått pengar ändå.

- Jag är skuldsatt för livet och kommer behöva betala ränta på de här pengarna och vem ska betala det? säger Maria förtvivlat i en intervju med SVT och uppmanar Tillväxtverket att ta sitt ansvar.  

Inte fått någon upprättelse

Vi ringer Marias man, krögaren och musikern Love Sandström Åbom, som sitter i samma båt. Love bekräftar att de ännu inte fått någon upprättelse av Tillväxtverket, trots det omskakande avslöjandet.

- Läget är akutare än någonsin, vi ligger ute med permitteringslöner och det tär på en likviditet som redan är överansträngd. Vi vrider och vänder på precis allt, säger han upprört. 

Tvingats säga upp anställda

Sedan pandemin slog till har paret tvingats att säga upp ett tiotal anställda. De har lagt ner otaliga timmar på pappersarbete som i slutändan inte gett någonting. 

- Det har varit dränerande. Känslan som sköljde över oss när vi fick veta att vi faktiskt haft rätt hela tiden enligt lagens stadgar var hemsk, säger Love och tillägger:

- Ett stort svek mot oss som driver företag och skuldsatt oss för livet men också mot våra anställda som förlorat sin trygghet och inkomst.

Vägrar ge upp

Både Love och Maria är bestämda och målmedvetna och ger sig inte i första taget. De hoppas på att Tillväxtverket ska ta sitt ansvar och att deras verksamheter får leva vidare.

- Just nu sitter våra överklagningar fast någonstans i systemet. Vi väntar på att få vårt ärende prövat i förvaltningsrätten och att de kan påvisa för Tillväxtverket att de inte tagit rätt jämförelsemånad när de räknat, säger Love avslutningsvis. 

Företagarna har släppt rapporten Småföretagarna och jobben med dagsfärsk statistik som visar att nettotalet för sysselsättning föll i fjol från plus fyra till minus nio, vilket är den lägsta nivån sedan den globala finanskrisen 2008/09 och det är de minsta företagen som tagit den hårdaste smällen, skriver Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg

Fler nyheter från Företagarna

Mindre bonus och mera malus

Lägre klimatbonus för laddhybrider och ett pristak för elbilar som kan få bonus är två av nyheterna när regeringen föreslår skärpta styrmedel av fordon.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter