headphones newspaper video-player

Krögaren Marias vädjan till regeringen: "Kom med lösningar!"

Runt jul och nyår brukar Maria Sandström Åboms restaurang Strand Kök & Bar fyllas med närmare 500 matgäster. I år ekade lokalerna nästan tomma. Hon har en vädjan till regeringen:                                                                                       - Handläggningstiderna är katastrofala, stöden når inte fram och vi kommer drunkna i skulder - hjälp oss nu!
Publicerad 21 jan 2021
Foto: Maria Sandström Åbom

För restaurangägaren Maria Sandström Åbom var det som att vrida på en knapp när pandemin slog till i mars förra året. Vid det tillfället kom stöden snabbt och att söka korttidspermittering var relativt okomplicerat. 
- Det var en hyfsad summa vi fick och känslan av att det skulle gå bra infann sig, säger hon.

Hela familjen påverkas

Maria, som är mamma till fem barn berättar hur hon och hennes familj på eget initiativ då vädjade till de lokala invånarna att stötta verksamheten genom att handla take-away:
- Vi var ute på nätterna och delade ut flyers för att uppmuntra ortsborna att stötta oss och responsen var positiv. 

När andra vågen kom hade Maria precis fött barn och hon slungades då mellan lycka och förtvivlan, precis som nu:
- Vi bara väntar på att få stöd och hjälp. Allting känns helt obegripligt. De sätter åt en specifik bransch så hårt men kommer inte med några lösningar.

Akut läge

Krögaren förklarar att de befinner sig i ett krisläge. Särskilt då det inte kommer några storhelger som kan ge extra flöde i dagskassan, en stor och nästintill omöjlig utmaning menar hon:
- Det är en lång sträcka till sommaren och det börjar se mörkt ut.

Stöd istället för konkurs

För att Marias livsverk inte ska gå i konkurs behöver hon rätt förutsättningar och uppmuntrar därför Regeringen till att:
- Anpassa stöden, permittera till högre nivå och ge ersättning för omsättningstappet. Slopa arbetsgivaravgiften precis som vid första vågen. 

Avslutningsvis vill Maria Sandström Åbom påminna om en viktig sak:
- Det är faktiskt människor liv vi pratar om, det är viktigt att inte glömma.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Synliggör offentliga affärsmöjligheter

Med tydligare information om var, när och hur kommuner vill köpa in sina varor och tjänster kan fler företag vara med och konkurrera på den offentliga mångmiljardmarknaden.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter