podcast news play företagaren I media förmån

Eva Cooper: "Småföretagen har stor betydelse för välfärden"

I Dalarna står mindre företag med under 50 anställda för 28 procent av skattekronorna. Det kan jämföras med de större företagen som står för 18 procent.
Publicerad 23 apr 2021

I pandemins spår har många i Gävleborg blivit varse om hur viktiga småföretagen är för ett levande samhälle. Samtidigt har coronakrisen synliggjort de brister som finns i den svenska välfärden, skriver Företagarnas regionchef i Dalarna, Eva Cooper i en insändare till DT.se

Det är dags att låta fokus på företagens förutsättningar vara regel snarare än undantag för att på riktigt skapa ett företagsklimat i världsklass i Dalarna.

Pandemin drabbar småföretagen hårt

Corona har slagit hårt mot småföretagen. Mängder av länets småföretagare befinner sig i en hårt pressad ekonomisk situation. Efter över ett år med restriktioner och minskad rörlighet i samhället har många fått se sina livsverk långsamt tyna bort. Att försöka ställa om sin verksamhet har varit näst intill omöjligt när regering och myndigheter ständigt lämnat nya - och inte sällan motsägelsefulla - besked om vilket regelverk som ska gälla.

Företagarnas rapport Välfärdsskaparna 2021 visar klart och tydligt hur stor småföretagens betydelse för kommunernas skatteintäkter faktiskt är. I Dalarna står mindre företag med under 50 anställda för 28 procent av skattekronorna. Det kan jämföras med de större företagen som står för 18 procent.

Vansbro kommun - främsta småföretagar kommunen i länet

På kommunnivå är det Vansbro kommun som är länets främsta småföretagarkommun, med 38 procent av skatteintäkterna från småföretag. På motsatt håll är det Ludvika kommun som har den lägsta andelen skattekronor från de mindre företagen, med 22 procent.

- I samma andetag som en politiker i valrörelsen utlovar satsningar på vård, skola och omsorg vill Företagarna höra tydliga vallöften om hur villkoren för företagen ska förbättras, säger Eva Cooper.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden


Krönikor från våra politiska experter

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.