podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Debatt: Småföretagen står för välfärdsnotan i Dalarnas län

Publicerad 15 apr 2021
I pandemins spår har många i Dalarna blivit varse om hur viktiga småföretagen är för ett levande samhälle. Samtidigt har coronakrisen synliggjort de brister som finns i den svenska välfärden.

Corona har slagit hårt mot småföretagen. Mängder av länets småföretagare befinner sig i en hårt pressad ekonomisk situation. Efter över ett år med restriktioner och minskad rörlighet i samhället har många fått se sina livsverk långsamt tyna bort. Att försöka ställa om sin verksamhet har varit näst intill omöjligt när regering och myndigheter ständigt lämnat nya - och inte sällan motsägelsefulla - besked om vilket regelverk som ska gälla, skriver Företagarnas regionchef Eva Cooper i en debattartikel på SiljanNews.se

Företagarnas rapport Välfärdsskaparna 2021 visar klart och tydligt hur stor småföretagens betydelse för kommunernas skatteintäkter faktiskt är. I Gävleborg står mindre företag med under 50 anställda för 28 procent av skattekronorna. Det kan jämföras med de större företagen som står för 18 procent.

På kommunnivå är det Vansbro kommun som är länets främsta småföretagarkommun, med 38 procent av skatteintäkterna från småföretag. På motsats håll är det Hofors kommun som har den lägsta andelen skattekronor från de mindre företagen, med 22 procent.

Det är dags att låta fokus på företagens förutsättningar vara regel snarare än undantag för att på riktigt skapa ett företagsklimat i världsklass i Dalarna där hela 41 747 företag har färre än 50 anställda. Vi hoppas att länets politiker vill ta tag i taktpinnen, och att de inför kommande valår också kommer ihåg att det är småföretagen som står för notan.

- I samma andetag som en politiker i valrörelsen utlovar satsningar på vård, skola och omsorg vill Företagarna höra tydliga vallöften om hur villkoren för företagen ska förbättras, säger Eva Cooper.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna