headphones newspaper video-player

Kommunen måste spendera mera

Att köpa något av en lokal leverantör istället för att göra det själv kan vara just det som gör att lokala företag slipper gå omkull, menar Företagarna.
Publicerad 19 nov 2020
Foto: Eva Cooper, regionchef Mellansverige

En vanlig missuppfattning är att de flesta kommuner är mycket små. I själva verket är kommunerna de största arbetsgivarna i samtliga kommuner, undantaget Ludvika, i Dalarnas region. På så vis blir det också tydligt vilken viktig roll kommunen har i krisen när det kommer till att stötta de lokala företagen. 

Samtidigt har Företagarnas granskning av utvecklingen av kommunernas inköp visat att andelen totala kostnader för kommuners verksamhet som går till privata företag i snitt uppgår till 13 procent. Det tycks inte ha skett någon ökning - snarare tvärtom. I Dalarna ser vi emellertid blygsamma ökningar. I regionen är det Leksands kommun som ligger i topp och ökade på fyra år andelen med 3,4 procent. Malung-Sälens kommun ligger i botten med -3,4 procent.

I dessa tider är det av största vikt att kommunerna inte tappar takten i sina inköp. De offentliga inköp som planerats måste genomföras och upphandlingar och andra investeringar växlas upp. Inte sällan är det just politiska beslut som ligger till grund för i vilken utsträckning kommunerna konkurrensutsätter inköpen. 

De lokala företagen behöver kommunen som kund och kommunen behöver företagen. Nu måste kommuner och regioner göra vad de kan för att fler företag inte ska behöva gå omkull.

Om detta skriver Företagarnas Eva Cooperregionchef Gävleborg, Pontus Lindströmexpert lokalt företagsklimat och Magnus Johansson, expert offentlig upphandling och konkurrens

Läs hela artikeln i Dalabygden här

Fler nyheter från Företagarna

Ge Regelrådet muskler

Årsrapporten från Regelrådet om hur lagar och regler påverkar företag är nedslående läsning, enligt företagarnas expert på regelförenkling, Helena Fond.

Kan elen ta slut?

Handlar höga elpriser och dålig elförsörjning om att det är brist på el? Företagarnas expert reder ut.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor