headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Ska alla ha kollektivavtal för att kunna vinna en upphandling? frågar sig Eva Cooper. Foto: Shutterstock, (infogat faksimil DT)

"Företag kan inte tvingas ingå kollektivavtal för att kunna bli föremål för offentliga kontrakt"

Att utestänga företag utan kollektivavtal, som S vill göra i Smedjebacken, "strider glasklart" mot gällande principer inom offentlig upphandling. Det menar Eva Cooper, regionchef i Dalarna och Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling.

evacooper rund.pngInför valet 2018 gjorde Socialdemokraterna i Dalarna och Byggnads GävleDala ett så kallat handslag om att det i de S-styrda kommunerna ska ställas krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Nu går Smedjebacken från "ord till handling" - vilket Företagarna är starkt kritiska mot.

– Det råder föreningsfrihet i Sverige, leverantörer kan inte tvingas ingå kollektivavtal för att kunna bli föremål för offentliga kontrakt, säger Eva Cooper, Företagarnas regionchef i Dalarna i en artikel i Dalarnas tidningar, dt.se.

Kommunalrådet i Smedjebacken, Fredrik Rönning (S), säger i artikeln:

– Vi ska ju inte göra något olagligt. Det är varken vi eller de som jobbar på arbetsplatserna betjänta av. Men vi ska se till att de som utför jobb åt Smedjebackens kommun ska vara skyddade av kollektivavtal.

– Inget olagligt, men alla ska ha kollektivavtal för att kunna vinna en upphandling? frågar sig Eva Cooper och menar att fokus måste ligga på hur företaget sköts.

–  För det fall det gäller skallkrav, alltså är obligatoriskt, att leverantörer måste ha kollektivavtal för att kunna vinna en upphandling så strider detta mot de grundläggande EU-rättsliga principerna för offentlig upphandling.

Glasklart - strider mot grundläggande principer

Hon får medhåll av Magnus Johansson, Företagarnas expert på offentlig upphandling:

–  Frågan om krav på kollektivavtal i offentliga upphandlingar är glasklar, det strider mot de grundläggande principerna inom offentlig upphandling. Självklart ska en upphandlande myndighet kunna ställa arbetsrättsliga krav när det är behövligt, men det får inte ske på ett sådant sätt att leverantörer utan kollektivavtal stängs ute från marknaden.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap