För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fler bostäder behövs i Säter

Publicerad 27 feb 2018
Om inte bostadsbyggandet kommer igång i Säter finns det risk att fler företagare och barnfamiljer lämnar kommunen, tror Stig Wikblad, köpman i Säter.

I Säters kommun är det ett mål satt på att vi skall bli 12 000 invånare till 2030. För det första är det målet alldeles för lågt satt om Säters näringsliv ska klara den konkurrens som sker från närområdet. För det andra sker alldeles för lite för att målet ska kunna nås.

Ska Säter växa så är det flera parametrar som måste samspela. En av de viktigaste för kommunens framtid är att få fart på bostadsbyggandet, detta kan inte annat än att betraktas som ett misslyckande i Säter de senaste åren.

Målet att öka invånarantalet är tyvärr inget annat än en siffra på ett papper. Det finns planer men väldigt lite konkret har genomförts eller påbörjats i kommunen.

Sedan år 2000 har befolkningstrenden i Sverige och Dalarna varit positiv medan den halkat efter i Säter. Vi befinner oss nu i ett väldigt gynnsamt läge att skapa bostäder, låga räntor och hög efterfrågan på bostäder är några faktorer som hjälper till.

Vi ser byggandet av bostäder som en central fråga för kommunen, byggs det bostäder så ökar inflyttningen vilket ger ett bättre skatteunderlag i kommunen och ökar möjligheten för det lokala näringslivet och småföretagen på orten att kunna investera och i bästa fall utöka sina verksamheter.

I dag kommer mer än en tredjedel av Säters kommunala skatteintäkter från kommunalskatt som anställda i småföretag betalar. Det är i småföretagen som fyra av fem nya jobb skapas och det är i småföretagen som potentialen ligger i att utveckla Säters näringsliv och få staden att utvecklas, blomstra och växa.

I dagsläget befinner vi oss i läge där det är viktigt att agera. Barnfamiljer flyttar till angränsande kommuner som har prioriterat dessa frågor för att de inte hittar bostad i Säter. Personer som vill flytta hit, starta eller utveckla företag väljer att göra det i angränsande kommuner.

Vi ser hur kommunen tappar i handelsindex enligt senaste mätningarna, detta är en indikator på att något måste göras eller helst redan borde ha gjorts.

En omstart i denna fråga måste till och den måste komma från politiskt håll. Vi närmar oss ett val i september och det politiska parti som tar denna fråga på allvar och snabbt börjar visa handlingsplaner och leverera kommer göra ett bra valresultat.

Debattartikel införd i Dalarnas Tidningar den 25 februari, undertecknad av Stig Wikblad, ICA-handlare i Säter och Sohrab Fadai, regionchef Företagarna Dalarna.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna