För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tema ägarfrågor: ”Ni måste återta ledarskapet”

Publicerad 1 feb 2024
Företagarnas jurist och expert på ägarfrågor, Lise-Lotte Argulander, var inbjuden till två intensiva dagar i Skåne. Första stoppet var i Helsingborg där den lokala företagarföreningen hade bjudit in till ett möte inom ramen för Företagarna Region Syds temavecka.

Företagarna Helsingborgs ordförande, Joakim Andersson, välkomnade deltagarna som representerade en mycket stor bredd branscher.

Lise-Lotte Argulander inleder med att säga att hon har med sig material för två arbetsdagar, men att hon ska försöka filtrera det till en timmes föredrag. Lagen om anställningsskydd (Las), kollektivavtal och Lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) är några av de ämnen som Lise-Lotte specialiserar sig på. Hon har bland annat suttit med i Las-utredningen och kunde därför guida deltagarna i Helsingborg igenom den djungeln.

– Vissa saker i Las har förändrats till fördel för er företagare, vissa saker till nackdel. Jag vill att ni har det i minnet, det betyder pengar för er. För ett litet företag blir det väldigt mycket pengar, säger Argulander.

Frågorna haglade in från publiken. Det är snårigt men ack så viktigt för företagare att kunna navigera genom de ägarfrågor som dyker upp när man driver eget. Diskussionerna ledde långt förbi Las. Drogtester, kollektivavtal och husdjur var några av de ämnen som togs upp.

– Ni måste återta ledarskapet, uppmanar Argulander.

Några tips hon skickar med till alla arbetsgivare är att börja tidigt, prata med de anställda, dokumentera allt och att inte dela ut muntliga varningar – enbart skriftliga.

– Det går alltid att komma överens, men det kostar alltid, säger hon.

Fler nyheter från Företagarna