För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Förtroendet för Karlshamns kommun urholkas av Tärnö-affären

Publicerad 19 sep 2023
Hur ska näringslivet våga göra affärer med kommunen i framtiden? Det är hög tid för Karlshamns kommun att tänka på konsekvenserna av sina handlingar och återupprätta sitt rykte som en pålitlig och rättvis partner för företagare.

Beskedet om att Karlshamns kommun, med Magnus Gärdebring (M) i spetsen, tänker upphäva förvaltningsrättens beslut landade inte väl hos företaget som under tre års tid har trott sig få köpa fastigheter på skärgårdsön Tärnö av kommunen. Att en kommun går emot sina egna beslut inbringar inte någon tillit hos potentiella affärspartners.

Sedan Tärnökroken AB vann anbudsförfarandet har de stått inför en berg-och-dalbana av juridiska strider och överklaganden. Trots att rättsväsendet konstaterade att försäljningen följde kommunallagen, vägrar kommunstyrelsen nu att underteckna avtalet. Det är en uppenbar brist på konsekvens och rättssäkerhet i detta agerande, vilket är oroande för alla företagare som vill göra affärer med Karlshamns kommun.

Det är viktigt att komma ihåg att affären med Tärnö inte bara handlar om försäljning av fastigheter. Det handlar om att bygga förtroende och trovärdighet gentemot näringslivet. När ett företag går igenom en upphandlingsprocess, lägger tid och pengar på att förbereda sig för en affär och sedan tilldelas avtalet, är det en förlust av förtroende av stora proportioner när kommunen plötsligt drar tillbaka avtalet. Det är ingen hemlighet att företagare och investerare tittar noga på det juridiska och politiska klimatet i en kommun innan de väljer att etablera sig eller investera i området. Att en kommun inte kan upprätthålla tidigare beslut och respektera rättsliga avgöranden är en signal om osäkerhet och instabilitet som kan avskräcka potentiella affärspartners.

Det här agerandet är orättvist mot de företagare som har följt de regler och processer som kommunen har fastställt. Att dra tillbaka ett godkänt avtal innebär en förlust av förtroende för kommunens förmåga att leverera på sina egna åtaganden. Det underminerar företagens vilja att engagera sig och investera i kommunen.

Det är nu upp till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige att fatta beslut om att upphäva försäljningen. Det är en möjlighet för Karlshamns kommun att återställa förtroendet och visa att man respekterar rättsliga beslut och förpliktelser gentemot företagare och investerare. Förtroendet är svårt att vinna tillbaka när det har förlorats, och för att bygga en blomstrande framtid för kommunen måste man agera med integritet och respekt för de som investerar i dess utveckling. Kommer kommunen rädda sitt skinn eller tänker de trampa djupare i den grop de har grävt? Det återstår att se.

Fler nyheter från Företagarna