För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

SJ:s nya X2000 tåg är invigda

Publicerad 8 maj 2023
Företagarna var inbjudna till invigningen av en helt ny generation X2000. Men tågen är inte helt nya, de är upprustade. Man har låtit behålla de gamla stålkonstruktionerna som utgör skalet på vagnarna för att spara resurser. Inredning och teknik är dock ny – och i många fall banbrytande.
Lokförarna säger att de är mycket nöjda med de nya hytterna. Foto: Mariam Huss

Måndag den 8 maj börjar de nya tågen trafikera sträckan Malmö-Stockholm med tre avgångar på vardagar och två på helger.

En arbetsgrupp bestående av ”ombordare” (personal som arbetar ombord på tågen) har varit delaktiga i varje steg när de nya tågen har tagits fram. Personalen säger att de bara ser förbättringar, något negativt med de nya tågen kan de inte komma på. Med tiden ska all personal ha blivit utbildade i de nya tågen, de som redan har gått utbildningen kommer hjälpa till med utbildningen av sina kollegor.

Moderniserad teknik förenklar för personalen ombord. De kan nu styra allt i samtliga vagnar via skärmar i en vagn. På så vis förbättras arbetsmiljön och personalen kan effektivt fokusera på passagerarna. Man har arbetat med en mer öppen planlösning för att kunder och personal ska kunna vara närmre varandra.

De nya tågen byggs i Västerås och det tar fem månader att rensa ur allt och bygga upp allt på nytt. Målet är att ha bytt ut samtliga 36 tåg till år 2036. Alla nya tåg har fyra motorer men kan vid behov köras i en lägre kapacitet på enbart en motor för att undvika att bli stillastående.

En bekvämare resa

När man kliver ombord möts man av helt ny inredning med extra breda säten, höga ryggstöd, läderklädda omfamnande nackstöd och armstöd i läder. Allt för komforten. I första klass är sätena ännu lite större, dessutom med dubbla armstöd emellan för att slippa trängas med grannen. Även de nedfällbara och utdragbara borden är större i de nya tågen. Alla platser är försedda med eluttag och lampknappar. Men det bästa av allt är den nya funktionen för att justera sitsen. Med ett enkelt knapptryck höjs, sänks, och lutas stolen som man vill. Allt utan att det påverkar den som sitter bakom.

En vagn har bredare dörrar, anpassade badrum och två rullstolsplatser. Däremot är gångarna inte breda nog för att rulla igenom, behöver man något från bistron får det beställas av personalen.

Med de nya transparanta fönsterrutorna ska Wi-fi uppkopplingen bli bättre, nu ska man kunna delta i videosamtal ombord lovas det.

Fler nyheter från Företagarna