podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Olofström: ”Vi har alltid vuxit med egna pengar”

Publicerad 22 maj 2023
Tomas Venczel drömde om att tjäna pengar och antog utmaningen med att starta eget efter att aldrig ha känt sig fullt tillfredsställd som anställd. Han har tidigare haft många jobb och utmaningar men drivkraften att hela tiden vilja vidare som anställd ledde honom till Venczels Bil & Maskin AB.

Det prisade bolaget är Tomas andra företag, men det första han driver ensam. Under tiden han drev sitt första bolag var Tomas anställd på Olofströms kommun som bilmekaniker. Han trivdes inte med att dela på ansvaret och besluten så 1999 startade han eget.

– Jag valde att starta Venczels Bil & Maskin som då var en verkstad som lagade bilar och maskiner (därav namnet). Företaget har under dessa år utvecklats och i dag står vi på flera ben: bilförsäljning, butik, hyrbilar, däckverkstad, däckhotell, verkstad och uppställningsplats (vinterförvaring), säger Tomas Venczel.

Genom att alltid vara kostnadsmedveten och med ett driv efter att hela tiden nå nästa mål har han byggt upp en stabil verksamhet med goda resultat.

– Jag ser sällan problem, bara lösningar. Och så är jag väldigt lösningsfokuserad och full av nya idéer, säger Venczel.

Vad är det främsta skälet till din framgång?

– Vi utvecklas och växer i en lagom takt efter hand som det har funnits kapital i bolaget. Vi har alltid jobbat och vuxit med egna pengar, det har alltid varit ett mål för mig, säger Venczel.

Framöver vill egenföretagaren se bolaget växa samtidigt som han frigör sig själv mer. Men vägen dit är inte spikrak.

– Den största utmaningen är personalen. Att få dem att trivas och att inte se det som ett misslyckande när någon väljer att sluta. Försök vänd det och se möjligheter i stället. När tre av mina bästa anställda sa upp sig valde jag ändra fokus i verksamheten. Jag satsade på ett ”ben” som var litet förr men som numera är vårt största, bilförsäljningen, säger han.

Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

– Låt företaget växa sakta och stabilt – bland annat gällande ekonomi, lokaler och kompetens. Se till att ha ett bollplank, det kan vara en annan företagare, nyföretagarcentrum eller en mentor. Fokusera på det du är bra på och lej bort det du inte behärskar lika bra (exempelvis bokföring), säger Venczel.

Fler nyheter från Företagarna