För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Unga Företagare i Blekinge 2023

Publicerad 1 jun 2023
Grattis Frida Lundh med sitt Frida på Staxgård, och grattis Företagarna Sölvesborg som får skicka två vinnare till Stadshuset i Stockholm till hösten. ”Att få motta motiveringarna från Företagarna och att vinna Årets Unga Företagare gav mig en enorm energiboost och ett kvitto på att det jag gör fungerar. Jag kämpar vidare för goda smaker och en levande landsbygd”, säger Lundh.
Frida Lundh hade händerna fulla av priser efter utdelningen. Foto: Mariam Huss

Den unga företagaren har arbetat inom restaurangbranschen (med en bakgrund som sommelier och konditor) hela sitt yrkesverksamma liv. En dröm om en egen gårdsbutik där hon kan erbjuda egna smakkombinationer har alltid funnits i tankarna. År 2017 slog Frida Lundh till och startade sin gårdsbutik.

– Vid min första föräldraledighet fick jag lite tid över att ägna åt denna dröm. Ju mer tiden gick desto mer upptäckte jag att intresse och efterfrågan fanns och då bestämde jag mig för att satsa vidare på det jag hade påbörjat.

Till en början erbjöd hon lammprodukter på lamm från den egna gården samt sylt, marmelad, knäckebröd och granola. År 2020 byggdes ett garage om till ett fullutrustat cateringkök med bageridel.

– Jag är nyfiken och nytänkande. När jag får en idé som jag känner att är bra och genomförbar så verkställer jag den.

I dag erbjuder gårdsbutiken även bakelser, småkakor, nygräddat bröd, praliner och hemgjord glass. På catering-menyn står tårtor, smörgåstårtor, färdiga menyer, konferensfika samt mat till bröllop, dop och student.

– Min styrka är att jag är smaksäker och aldrig tummar på kvalitet. Jag lagar allt från grunden, kokar egen sylt till tårtor, gör mousse på bär från bygden, samt mina egna såser och röror. Jag använder i största mån lokala råvaror. Företaget är en blandning av restaurang, konditori och catering – därav kan jag erbjuda ett brett sortiment. Jag försöker möta kundernas önskemål i största möjliga mån.

Vad gör du för att sticka ut?

– Jag är väldigt driven och målmedveten när jag har en vision. Det ligger många tidiga morgnar, sena kvällar och hårt arbete bakom min framgång. Jag är inte rädd för att prova nya grejer och att ta mig an nya utmaningar i mitt arbete, utan ser det bara som en möjlighet till utveckling.

Efter sina fyra första år, 2018 till 2021, lyckades Frida på Staxgårds vinst öka med 724 procent och företaget nådde en omsättning på nära 1,4 miljoner kronor. Genom att arbeta efter säsong och hålla bra koll på att minska svinnet kan Lundh hålla kostnaderna nere och därmed räkna hem bra marginaler. Det är något at vara stolt över.

– Ett av mina stora mål är att expandera kök och bageri till en lokal på gården där även event och servering ska vara möjligt. Och med det även kunna anställa personal för att satsa ännu mer på produktutveckling av catering och gårdsbutik.

Att bedriva verksamhet inom restaurangbranschen under en pandemi visade sig vara en stor utmaning, då stora event och beställningar (bröllop, konfirmationer, dop) uteblev. Då kom Fridas nytänkande till användning, hon började bland annat erbjuda ”fredagslyx” i form av en påse med färdiglagad mat, plockmat och dessert.

– Men den största utmaningen har varit att kombinera livet som småbarnsförälder under min uppstart och fortsatta arbete med företaget.

Kan du dela med dig av några råd till andra unga företagare?

– Våga tro på din idé, och testa den. Var beredd på att arbeta hårt och var noggrann, då det lönar sig. Ta möjligheterna som ges för att komma ut och nätverka och knyta kontakter.

Stort grattis än en gång till utmärkelsen!

På bilderna nedan: Patrik Johansson (ordförande i Företagarna Sölvesborg), Frida Lundh (Årets Unga Företagare), Charlotta Lindrup Molnes (Årets Företagare) och Stefan Olofsson (näringslivschef i Sölvesborgs kommun).

Fler nyheter från Företagarna