För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Ronneby: ”Det privata näringslivet är motorn i Sverige”

Publicerad 15 jun 2023
Belganet Handels AB har anor från 1800-talet och lyckas än i dag med att vara relevanta genom att bolaget ständigt utvecklas.

År 1987 köptes Belganet Svarveri, ett företag med anor från 1871. Verksamheten startades som kvarn och såg av traktens bönder med hjälp av vattenkraften i Bräkneån. 1907 utvecklade två bröder från Gemla företaget till ett träsvarveri. Huvudprodukterna var möbelkomponenter och bruksföremål. Under 1990-talet ökade konkurrensen från öst och Kina. För att ha möjlighet att överleva lades produktionen om till att tillverka inredningsprodukter med högt designinnehåll.

– Personligen är jag oerhört stolt över att barnen och barnbarnen har tagit till sig känslan för entreprenörskap och det är roligt att se hur de satsar på utbildning, UF företag och även eget företagande från tidiga år. Detta är oerhört viktigt då alla resurser skapas i det privata näringslivet som är motorn i hela Sverige, säger Inge Strandberg.

Belganet drivs i dag som ett familjeföretag och ägs av Inge och sonen Rickard Strandberg. Företaget är FSC certifierat och satsar på hållbarhet och miljötänk.

– Vi satsade tidigt på hållbara och miljövänliga produkter och produktionsprocesser.

De har under en längre tid haft planer på att göra en digital satsning med bland annat webbshop och direktkanaler direkt ut till slutkonsumenterna.

– Vi arbetar tillsammans med våra duktiga medarbetare med fokus på att lösa våra kunders behov. Vi har i dag ett samarbete med ett antal designers som utvecklar inredningsprodukter så som ljusstakar, beslag till köks- och möbelindustrin men också borstar och en rad olika inredningsprodukter.

När Inge Strandberg ombes dela med sig av ett råd till sina företagarkollegor säger han: ”öka ut styrelsen med externa representanter, då det ofta behövs olika kompetenser under företagets utveckling”.

Fler nyheter från Företagarna