podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Krishjälp till företagare

Publicerad 16 dec 2022
Trycket på de lokala energirådgivarna är stort, kanske större än någonsin. Allt fler aktörer erbjuder nu hjälp till landets företagare i den svåra energikrisen som vi befinner oss i.

Det är kostnadsfritt att anlita kommunala energi- och klimatrådgivare för såväl privatpersoner som föreningar och företag. När efterfrågningarna ökar blir behovet att rådgivare allt större. Energikontor sydost har fått uppdrag av Energimyndigheten att samordna landets energirådgivning.

Christel Liljegren är vd på Energikontor sydost där man även hjälper till med att hitta sätt att hålla nere förbrukningen av onödig el.

- Första steget är att ta kontrollen. Se över din energiförbrukning och sammanställ den. Fundera över var någonstans i verksamheten det används mest energi. Ta på dig energisparglasögonen och leta efter saker som drar onödig el, säger hon.

Några generella tips på energibesparing är att täta, isolera, släcka, stänga av, ta bort vartannat lysrör där det går samt att styra och reglera förbrukningen efter behov. Utöver de vardagliga förändringarna kan man även se över om det är till fördel att byta abonnemang eller om det är möjligt att förhandla priset.

- Jobba med den här frågan så snabbt som möjligt. Rådgivningen är långsiktig, säkra inför framtiden, säger Christel Liljegren.

Hjälp finns på flera ställen

Region Skåne har i samarbete med Energikontor sydost och Almi Skåne startat Företagsakuten. Det är en satsning där man genom föreläsningar, rådgivning och ekonomiskt stöd stöttar företagare i kris. Almi har tre personer som arbetar med företagsrådgivning. Utöver detta erbjuder de en rad tjänster både själva och i samarbete med andra verksamheter.

- Vi kan hjälpa till med rådgivning där man kollar på helheten i företaget för att nå en bättre omsättning. Vi sätter gemensamt upp mål och arbetar effektivt med de bitar som faktiskt ger något, säger Märta Unger från Almi Skåne.

Energirådgivarna är mycket eftertraktade nu och allt fler tjänster tillkommer för att stödja näringslivet. Energimyndigheten erbjuder kostnadsfria digitala kurser för en rad olika branscher.

- Jag vill dela med mig av fem tips. Nattvandra för att leta onödig förbrukning. Styr utrustningen, tänk efter om allt behöver vara i gång hela tiden. Utbilda din personal, om alla hjälps åt kan man sänka kostnaderna enklare. Se över belysningen, är den optimal till din verksamhet och kan du ta bort några lysrör? Ha koll på energiåtgången när du köper ny utrustning, säger Mia Simm, Energimyndigheten.

Fler nyheter från Företagarna