För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sara Runsten och Filip Larsson är Årets Unga Företagare i Skara

Publicerad 29 dec 2023
Med sitt företag Partners in Dine & Swooch & co har Sara Runsten och Filip Larsson utsetts till Årets Unga Företagare i Skara. Vi bad Filip att berätta lite om verksamheten, framgångsfaktorer och att dela med sig av sina bästa företagartips.

Vad var det som fick er att bli företagare?

- Frihet. Att få praktisera ”dumma idéer” och bygga dom till en livsstil, utveckla dem fram och tillbaka och se om de flyger. Korrigera demr åt olika riktningar, och samtidigt få vara med på den mest oförutsägbara resan vi kallar för livet.

Vad gör ni på ert företag?

- Vi driver dels ett mejeriföretag där vi producerar färska ostar. När vi startade 2017 tänkte vi att vi kan inspireras av den cypriotiska osten Halloumi, addera hantverk och vår lokala landsbygd. Det borde funka. Vi döpte osten till Filloumi, men heter idag hokus pokus Filliostus efter hot om stämning för varumärkesintrång. Det är en annan historia. Det leder oss i vilket fall in på vår mozzarella fiordilatte ”Sim Sarella Bim” som är hönan eller ägget till den verksamhet vi huvudsakligen engagerar oss i idag. Vedens Lustgård. En vedugnspizzeria i vår gamla stenlada mitt ute på skaraslätten.

Vad är det ni gör i ert företag som sticker ut från mängden och gör er unika?

- Vi brukar säga att kan man gå över ån för att hämta vatten så bör man. Vi låter oss inspireras av hela världen men utgår alltid från grundförutsättningarna i vårt närområde. När vi bakar våra pizzor så plockar vi råvaror från bönder i närområdet som de producerar utifrån deras grundförutsättningar. Sen tar vi vid och hanterar deras råvara utifrån vad det är. Bearbetar det varsamt och ”Lägger det i en hög”. Skjuts in i ugnen så kan vi kalla det för pizza. Men tack vare att alla utgått från sin grundförutsättning så kan vi ödmjukt påstå att detta gemensamma engagemang mynnat ut i den specifika smaken av en specifik plats. I detta fall en begränsad del av Skaraborg.

Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

Samtidigt som jag och Sara fick vår dotter Eden för några år sedan startade vi Vedens lustgård. Det är på många sätt hennes tvillingsyster.  Vad som gör mig stolt är när folk engagerar sig i verksamheten med det dom är bra på. Oavsett om man är en granne som hugger ved, en murare som byggt ugnen, en bonde som producerar mjölken till mozzarellan så är det i slutet av dagen det totala engagemanget som har producerat den totala upplevelsen mot gästen. Det gör mig stolt att få va med på och bevittna detta hända.

Berätta om företagets framtidsvisioner

- Vår totala vision är att producera 100% av råvarorna inom 1000 meter från pizzerian. Detta är en lång resa med många omvägar som håller oss sysselsatta och hungriga.

Vilket är ditt bästa företagartips?

- Det löser sig om man bara löser det!

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

- Kul fråga. Att gräva där man står ger direkta resultat. Att med vår 1000m-vision engagera och inspirera andra så har vi med vår affärsplan definierat vad hållbarhet står för.

Juryns motivering:

Årets Unga Företagare i Skara är entreprenörer som med stor experimentlust och vilja att sprida matglädje satsat på att förädla lokala produkter till en måltidsupplevelse.

Med en ambition att ta till vara på det som finns har vinnarna på kort tid byggt upp inte bara ett, utan två företag som bygger på att utveckla lokala resurser och omsorgsfullt producerade råvaror.

Viljan och projekten är oändliga så vi ser med spänning fram mot att följa ert fortsatta företagande!

"Nu kör vi!"

 

 

Fler nyheter från Företagarna