För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Börja där du står – och dra dig inte för att be om hjälp

Publicerad 7 mar 2024
Den 6 mars samlades ett fyrtiotal företag och organisationer för att få inspiration och erfarenhetsutbyte inom ramen för Företagens Klimatlöften.  ”Börja där du står – och dra dig inte för att be om hjälp” var ett av flera goda råd som deltagarna gav varandra.
Malin Fahlén, vice klubbchef BK Häcken, berättade att de jobbat mycket med social hållbarhet och tack vare Klimatlöftet har de nu fått "en spark i häcken" att också börja jobba med miljömässig hållbarhet!

Under två matiga timmar fick företag, organisationer och experter chansen att träffas och dela erfarenheter och tips med varandra. Dagen öppnades av Camilla Kinnear, projektledare för Klimatlöftet för företag och Svante Sjöstedt, processledare för Klimat 2030 som hälsade välkomna. Strax lämnades ordet över till Malin Fahlén, vice klubbchef BK Häcken, Anna Dalin, förbättringsingenjör på Axel Christiernsson AB och Linda Andersson, hållbarhetschef ACG Accent AB. De berättade om varför de valt att gå med i Klimatlöftet för företag och hur satsningen ger dem skjuts i deras hållbarhetsarbete. Utmaningar lyftes men också goda råd för hur man kan komma förbi dem. ”Börja där du står, ta små steg, plocka de lågt hängande frukterna och be experterna om hjälp” var några av tipsen som kom både från panelen och under dagens diskussioner.

Lotta Rolandson från Företagarna och Johan Trouvé från Handelskammaren lyfte vikten av stötta företagen med verktyg i sitt hållbarhetsarbete, vilket Klimatlöftet är ett bra exempel på.

 

Experter på plats

Experter inom områden som hållbara transporter, förnybara och resurseffektiva produkter och tjänster, klimatsmart mat och klimatsmarta lokaler, fanns på plats och företagen fick chansen att sitta i grupper och prata med dem direkt. Bland annat lyftes utmaningar och framgångar i hållbarhetsarbetet och deltagarna kunde delge varandra erfarenheter och tips. Till exempel hur matsvinn kan mätas, hur energianvändningen i restaurangkök kan effektiviseras och hur uppvärmning och tjänsteresor kan förbättras ur hållbarhetssynpunkt.

Klimatlöftet för företag ger ett sammanhang

Ett av syftena med satsningen på Klimatlöftet för företag är just att ge företagen ett sammanhang att finnas i under deras hållbarhetsresa. Andra företag att interagera med och inspireras av, en paketering av hållbarhetsarbetet och expertkunskap att tillgå vid behov. Förhoppningsvis gav inspirationsträffen mersmak för det fortsatta arbetet. En som är nöjd med dagen är Camilla Kinnear.
– Jag vill sammanfatta min känsla efter dagen med orden meningsfullhet tillsammans. Dagar som de här visar verkligen på hur bra vi blir när vi går samman och delar med oss! säger Camilla.

Om Klimatlöftet

Klimatlöftet företag är ett projekt som leds av Västsvenska Handelskammaren i samverkan med Företagarna Västra Götaland och Klimat 2030 Västra Götaland ställer om med stöd av Västra Götalandsregionen. Programmet startade i oktober 2023 och pågår under ett år. Sedan tidigare finns också Kommunernas klimatlöften, en satsning inom kraftsamlingen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om. 

 

 

Fler nyheter från Företagarna