För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna Mark utmanar företagare att satsa på HLR

Publicerad 14 maj 2024
För ett år sedan drabbades en medlem i Företagarna Mark av ett hjärtstopp under en företagarfrukost. Tack vare snabba insatser räddades hans liv och idag är han i princip helt återställd. Denna händelse formade föreningens vision om att göra Mark till en hjärtsäker kommun. Nu utmanar föreningen lokala företagare att satsa på livsviktiga kurser.

Alldeles för få med utbildning

Många studier visar att HLR startad av lekman ökar chansen till överlevnad 2-3 gånger jämfört med om ingen HLR är utförd före ambulansens ankomst (HLR-rådet). I enkätundersökningen som Företagarna Mark gjorde i våras svarade drygt 20 procent att ingen i företaget är utbildad i hjärt- och lungräddning. Om en hjärtstartare kopplas på snabbt och en strömstöt ges inom tre minuter från kollaps har så hög överlevnadsgrad som 70 procent påvisats. Tid till behandling är alltså helt avgörande och allmänhet som är först på plats fyller en livsviktig roll.

”Vi ville se hur det står till i kommunen med hjärtstartare och HLR-utbildade personer och genomförde en enkätundersökning. Den visar att många fler hjärtstartare bör placeras ut och att många fler bör utbildas i hjärt- och lungräddning. Vi tycker att det är oerhört viktigt att fler bidrar i detta arbete och försöker pusha för en förändring” säger Mathias Eriksson, ordförande Företagarna i Mark och vd på Ekbergs Fönsterputs & Städ.

 

Paket med utbildning och hjärtstartare

Företagarna Mark erbjuder företagare i kommunen fyra paket där man dels kan få HLR-utbildning, dels köpa hjärtstartare. Företagarna kommer också anordna öppna kurser i HLR-utbildning för medlemmar i föreningen. Målet är att göra Mark till Sveriges första hjärtsäkra kommun genom att utbilda fler och öka antalet hjärtstartare.

”Om vi kan öka antalet personer som vet vad man ska göra vid en kollaps kan vi rädda liv. Det är inte bara livsviktigt att man vet hur man hanterar en hjärtstartare och genomför hjärt- och lungräddning, utan också att man registrerar sin hjärtstartare i Hjärtstartarregistret. Vi hoppas att alla företag i Mark tar del av denna möjlighet och gör sina arbetsplatser hjärtsäkra” säger Benny Nyberg, ledamot Företagarna i Mark och vd på Nyberg & Partners.

 

Ta del av hela enkätundersökningen och Företagarna Marks erbjudanden i sammanställningen genom att klicka på knappen nedan. Har du redan en hjärtstartare på ditt företag? Glöm inte att registrera den på Hjärtstartarregistret här.

Sammanställning HLR i Mark

Taggar
Fler nyheter från Företagarna