För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Strandflickorna Hotell & Konferens i Lysekil har antagit klimatlöften

Publicerad 19 jan 2024
Strandflickorna AB driver hotell, konferens och Bed & Breakfast i tre anrika sekelskiftesvillor vid havet i Lysekil. De är ett av de 92 företag som antagit löften inom ramen för Klimatlöftet för företag. Vi bad Bettina Salesjö, en av Strandflickornas direktörskor, att dela med sig av sitt omställningsarbete, som inspiration till andra företag inom samma bransch.
Personalen på Strandflickorna. Foto: Strandflickorna

Varför har ni valt att gå med i Klimatlöftet för företag och vad vill ni förbättra?

– Vi månar givetvis i första hand om miljön samtidigt som vi ser möjligheter till både kostnadsbesparingar och högre kundnöjdhet. Vi märker också att våra kunder ofta tittar på vilka miljösteg vi i branschen tagit när de väljer boendeanläggning, vilket på ett bra sätt ”sätter press” på oss som driver dessa verksamheter.

Har du några exempel du vill dela med dig av?

– Vi ser just nu över våra restaurangmenyer och går över till mera grönt och mindre kött, vi försöker också att minska vårt svinn där det är möjligt. Det gör vi bland annat genom att använda mindre frukosttallrikar, så att gästerna inte tar till sig för mycket och sedan inte orkar äta upp allt. Vi ställer också fram mindre uppläggningsfat för att slippa slänga sådant som vi haft framme i rumsvärme för länge (dock använder vi kylplattor för att maten skall hålla sig längre). Vi har minskat drastiskt på engångsmaterial och när vi använder engångsmaterial använder vi inte plast.

Vilket klimatlöfte som ni har antagit ser du som den största utmaningen för er att jobba med?

– Vår största utmaning är utan tvekan klimatlöfte nr 22 - energieffektiviseringar i egna fastigheter. Vi driver vår verksamhet i tre fastigheter som är ca 100 år gamla. En av dem har fortsatt direktverkande el i alla rum samt allmänna utrymmen. Vi kommer under Q1 att arbeta med hur vi kan energieffektivisera denna fastighet.

Områdena Strandflickorna antagit löften inom:

  • Minska klimatpåverkan från egna eller inköpta måltidslösningar i verksamheten.
  • Minska matsvinnet från egna eller inköpta måltidslösningar i verksamheten.
  • Genomföra energieffektiviseringar i egna fastigheter.

Klimatlöftet företag är ett projekt som leds av Västsvenska Handelskammaren i samverkan med Företagarna Västra Götaland och Klimat 2030 Västra Götaland ställer om med stöd av Västra Götalandsregionen. Programmet startade i oktober 2023 och pågår under ett år. Sedan tidigare finns också Kommunernas klimatlöften, en satsning inom kraftsamlingen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om. 

 

Fler nyheter från Företagarna