För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Benjamin Dousa på turné i Västra Götaland

Publicerad 26 apr 2024
Företagarnas nya vd Benjamin Dousa har besökt föreningar och medlemmar runtom i Västra Götaland. Med på turnén var Mikael Erlandson, regionchef på Företagarna.                                                                                                              – Det har varit givande dagar och vi är glada att vi fått visa upp vårt differentierade näringsliv och några av de utmaningar våra företagare kämpar med. Benjamin är genuint intresserad av företagarnas olika svårigheter och möjligheter. Han vill verkligen bidra till att förenkla för företagarna och är bra på att lägga örat mot rälsen, säger Mikael Erlandson.

Turnén startade i Skövde, där vi träffade företrädare från Volvo och polisen i Skövde för att prata om den kommande etableringen av batterifabrik i Mariestad. Det blev diskussioner om hur man ska få med det lokala näringslivet med småföretagare på ett bra sätt och motverka brott mot företagare.

Det blev ett härligt lunchevent på Buddy’s Food, Bowling & Bar i Trollhättan, dit medlemmar i Trollhättan och Vänersborg med omnejd bjudits in. Förutom ett framträdande av Benjamin fick deltagarna också lyssna till ett samtal om kommunernas gröna omställning. Benny Augustsson (S) och Peter Eriksson (M), kommunstyrelseordförande i Vänersborg och Trollhättan, pratade bland annat om kommunernas klimatlöfte, att minska utsläppen tillsammans med näringslivet och hur det arbetet kan utvecklas. Även Bilia deltog och berättade om deras hållbarhetsarbete.

Nästa event dit medlemmar bjöds in var en after work på Orangeriet i Borås. Där var det fokus på hållbart företagande. IKEA, SEB och Bilia lyfte sina medlemserbjudanden och hur viktigt det är för deras kunder att de driver ett vasst hållbarhetsarbete. Deltog gjorde också Marike Wolter, Borås Stads nya näringslivschef, som berättade om kommunens hållbarhetsarbete. Två lokala företagare, Linda Trostek, vd Brunngård, och Frida Persson, vd Fridas Blomster, berättade hur de arbetar med hållbarhet i sina företag för att bidra med positiv påverkan på sitt lokalsamhälle och globalt.

På Smögen träffade vi lokala företagare och företrädare för kommunen på Smögens Hafvsbad och pratade om lokalt företagsklimat och den brinnande frågan om det lokala VA-nätet och dess kapacitetsbrist. Många företagare vill expandera men hindras eftersom kommunen har kört fast. I Sotenäs träffade vi också företrädare för Swedish Algae Factory, Renahav, Smögenlax och Klevs gård – fyra företag som arbetar nära varandra för att nyttja varandras restprodukter vilket skapar enorma vinningar för både kommunen och miljön.

Utöver ovan nämnda träffar blev det ytterligare några turnéstopp i regionen. Benjamin deltog i olika möten i Vårgårda, Lysekil, Stenungsund & Tjörn och Göteborg.

På träffarna lyfte Benjamin Dousa de tre mest prioriterade områdena för honom framöver:

  1. Det måste bli billigare att anställa. Sverige sticker ut globalt när det kommer till kostnaden att anställa och det är ologiskt. Många företagare vill anställa och de höga kostnaderna hämmar tillväxt både lokalt och nationellt.
  2. Regeltillämpningen måste bli enklare. Beroende på var i landet man driver sitt företag kan samma regel eller lag tolkas olika och drabba företagare. Detta måste ändras så att det blir enklare att driva företag.
  3. Brott mot företagare måste prioriteras av polisen. Varannan företagare är utsatt för brottslighet och det är något som kostar samhället enorma pengar utöver det personliga lidandet för den enskilda företagaren.

 

 

Fler nyheter från Företagarna