För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Trion bakom ProAccess Sweden AB är Årets Företagare i Uddevalla

Publicerad 14 nov 2023
Fredrik Nilsson, Greger Andersson och Per-Rune Andersson driver repklättringsföretaget ProAccess Sweden AB och nyligen utsågs de till Årets Företagare i Uddevalla.

Trion fick ta emot utmärkelsen under Högtidsmötet, som arrangerades av Företagarna Uddevalla i slutet av oktober. Vi bad Fredrik att berätta lite om företaget, vad som gör dem unika och vad de har för framtidsvisioner.

Vad var det som fick dig att bli företagare?  

– Personligen har jag alltid varit en person som gillar att arbeta med människor och att få vara med och skapa förutsättningar för organisationer och människor att utvecklas och lyckas. Redan som 15-åring startade jag min första ideella förening och har sedan dess varit aktiv i många olika verksamheter och företag. Idag har jag tre aktiva företag och är med i fyra olika styrelser, två ledningsgrupper och två styrgrupper. Att jag valde att bli företagare i ProAccess är möjligheten att inte bara påverka ett bolag och vårt arbete utan en hel bransch och det tillsammans med två helt magiska delägare Per och Greger. Vi har ett fantastiskt samarbete där vi stöttar och lyfter varandra.

Kan du beskriva vad ni gör på företaget?

– Vi jobbar med att göra svensk industri säkrare. Det gör vi genom att vi är ett internationellt certifierat industriellt repklättringsföretag, som även jobbar med fallskydd. Vi har specialiserat oss på arbete på höga höjder och trånga utrymmen med säkerhet i högsta fokus. Vi har tre affärsområden: Tjänster, som är största delen i bolaget, där vi har 30 certifierade reptekniker som utför olika tjänster där konventionella åtkomstmetoder är svår eller för kostsamma. Det andra affärsområdet är: Försäljning, besiktning, installation och service av fallskydds/räddningsutrustning vilket även omfattar den industriella repklättringen. Samt en utbildningsdel som utbildar inom arbete och räddning på hög höjd och slutna utrymmen. Styrkan i detta är att utbildning ger oss kunskap i regelverk och kravställningar, försäljning ger oss full uppdatering inom det senaste på produktmarknaden och tjänstesidan ger oss gedigen egen praktisk erfarenhet i att arbeta i dessa miljöer. Dessa delar blir en helhet i bolaget som vi är ensamma om att ha.

Vad är det ni gör i ert företag som sticker ut från mängden och gör er unika?

– Vi är inte ett företag som arbetar i en bransch. Vi är med och driver och utvecklar en helt ny bransch i Sverige (där vi är ett av grundarföretagen till branschföreningen och jag sitter som ordförande). Vi har inget annat företag som vi vill efterlikna utan vi sätter vår egen standard och våra tre affärsområden som i sig bidrar till viktiga delar till varandra gör att hela bolaget lyfts på ett sätt som inte hade varit möjligt om vi inte hade den bredd som vi har idag. Kunskapen, engagemanget, glädjen och stoltheten vi känner är det som gör att medarbetare trivs och att kunderna uppskattar oss, det gör oss unika. (förutom att vi genom vår åtkomstteknik sparar tid och pengar samtidigt för våra kunder samt att vi ökar säkerheten förstås)

Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

– Vårt anseende som företag både externt och internt. Allt vi gör både mot kund, medarbetare och andra intressenter gör avtryck i människors medvetande. Väldigt många av våra kunder känner sig trygga med att arbeta med oss och att frågan att man känner sig stolt över att arbeta på ProAccess kommer bland dom absolut högst rankade i NMIn år efter år känns toppen. Vi har alltid drivit ProAccess med hjärtat och inte efter vinst eller tillväxtmål. Det kommer på köpet och det har vi fått kvitto på då vi varit med i Almis tillväxtliga, Gasellföretag två år i rad och fått UC:s tillväxtcertifikat.

Berätta om företagets framtidsvisioner!

– Vi är fast övertygade om att vi även i fortsättningen kommer vara en nyckelspelare i att implementera och kvalitetssäkra den industriella repklättringen i Sverige och att vi kommer bidra stort till att säkerheten inom arbetet på höjd och slutna utrymmen höjs på Svenska arbetsplatser, vilket kommer spara många liv framöver. Vi har aldrig haft stora tillväxtambitioner men fast beslutsamma på att vi skall vara en nyckelspelare och långsiktig partner för våra kunder och branschens bästa arbetsgivare i många många år framöver. Vi är övertygade att detta är en av framgångsfaktorerna att vi har varit, och är så pass framgångsrika. Ett sunt bolag med medarbetare som drivs av samma sak som bolaget skapar både tillväxt och kvalitet. Sedan skall vi fortsätta ha väldigt roligt på jobbet!

Vilka är dina bästa företagartips?

– Omge dig med människor som brinner och är engagerade. Skapa möjligheter, förutsättningar och riktlinjer för människor att utvecklas och bli sitt bästa jag, det skapar engagemang, självförtroende, lojalitet och arbetsglädje. Bli inte avskräckt av hinder och problem, se dom som en möjlighet. Har du problemet har säkert andra också det, löser du problemet så är du steget före, undviker du problemet har du bara lagt energi på något som inte gett sig eller din organisation någonting. Se inte misslyckanden som ett nederlag utan lär av dem och bli starkare. Alla gör fel, det är en naturlig del i processen, det är hur vi möter och tacklar misslyckanden som avgör om det faktisk var ett nederlag eller en grund till ny lärdom och utveckling. Glöm inte att ha roligt, det är en enorm drivkraft som vi ibland glömmer!

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– Hållbarhet är inte ett stycke i affärsplanen eller en punkt på ledningsagendan, hållbarhet är övergripande i allt vi gör och skall genomsyra allt. Vi arbetar med hållbarhet inom alla områden och inte bara det som många tänker på som ekonomi och miljö. Utan även på det sociala planet, bra arbetsvillkor, hög moral och öppenhet mot kunder, samarbetspartners och medarbetare. Tar stor hänsyn till anställdas familjesituationer, ja kort och gott allt som skapar långsiktighet inom företagandets alla områden. Det skapar i sin tur ett långsiktigt och hållbart samhälle.

Juryns motivering:

Kan en hobby leda till Sveriges vassaste företag inom sin bransch? Svaret är ja!  Arbeten utförs i hela Sverige men basen finns i Uddevalla. Fredrik Nilsson vd, Greger Andersson, Per-Rune Andersson alla ägare har tillsammans med sitt team av anställda utvecklat ProAccess Sweden AB till ett etablerat företag inom industriella repklättringen och höghöjdsarbeten.

ProAccess startades i Uddevalla 2010 av tre klätterintresserade personer som genom klätterklubben fick förfrågningar om arbeten på hög höjd.  Efter bara något år kom dom första anställda och sedan dess har bolaget växt till idag Sveriges största industriella repföretag med fokus på tung industri och infrastruktur med 26 anställda och vid senaste bokslutet omsätter man nästan 37 miljoner

ProAccess består av tre affärsområden varav den industriella repklättringen är motorn i bolaget. ProAccess utför en lång rad tjänster i repen där yrkeskompetens i det man utför är viktig, bolaget är auktoriserat i Ytskydd vilket man är ensam om som repföretag i Sverige, man arbetar med montage, betongrenovering och inspektion, plåtarbeten, och stödjer tung industri med team som räddningsstyrka vid svåra situationer.

ProAccess erbjuder även utbildning med ett av Europas största utbildningscenter för fallskydd inomhus som ligger i Uddevalla med 1000kvm där olika miljöer är uppbyggda för att kunna genomföra verklighetstrogna utbildningar.

ProAccess hjälper också sina kunder med rätt fallskydds och räddningsprodukter. Affärsområdet driver även Sveriges mest omfattande webbshop för fallskyddsprodukter, räddning och reparbeten personaligtfallskydd.se.

Fredrik, Greger och Per-Rune, vi är stolta över att ha Er och företaget ProAccess Sweden AB i Uddevalla! Och det är med glädje Ni i år tilldelas priset Årets Företagare 2023.

Fler nyheter från Företagarna