För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Duon bakom Ragneruds Business är Årets Företagare i Färgelanda

Publicerad 3 nov 2023
Marielle Örtengren och Linus Bergström är företagarna bakom Ragneruds Business. Med sin vandringsdestination i Kroppefjälls vildmarksområde har de satt Dalsland, Kroppefjäll och Färgelanda kommun på kartan och har nu prisats som Årets Företagare i Färgelanda.

Marielle och Linus var stolta mottagare av utmärkelsen Årets Företagare . Vi bad dem att berätta lite om Ragneruds vandringsdestination, vad som gör dem unika och vad de har för framtidsvisioner.

Vad var det som fick er att bli företagare?

– Vi är tredje generationen på Marielles sida som driver verksamheten. Vi tog över för att vi såg utvecklingspotential och hade många idéer på förändringar för att få verksamheten att växa.

Kan ni kort beskriva er verksamhet?

– Vi är en vandringsdestination i västra delen av Kroppefjälls vildmarkområde vid Ragnerudsjön. Med +100km vandringsleder och fantastisk natur så vill vi att fler ska få uppleva och utforska denna lugna och magiska miljö. På området driver vi en restaurang, kafé och butik. Vi har boende i form av stugor samt campingplatser.

Vad är det ni gör i ert företag som sticker ut från mängden och gör er unika?

– Vi har gjort vandringen till vår primära reseanledning och utifrån detta så gör vi en tydlig koppling till friluftsliv i form av profilering, kommunikation och produkter. Vi har på så vis förlängt vår säsong och gått från en sommaranläggning till att också bli en tydlig vår och höst destination.

Vad i ert företagande gör er mest stolta?

– Vi har växt väldigt mycket på kort tid. Det jag är mest stolt över är alla våra nöjda gäster och vårt värdskap.

Berätta om företagets framtidsvisioner.

– Vi ska fortsätta växa ”där och då det inte är fullt”. Vi ska bli södra Sveriges självklara val när du vill uppleva naturen och vandra. Med aktiv avkoppling mår människan bra!

Vilket är era bästa företagartips?

– Förbättring kräver förändring. Våga testa dina olika saker men håll dig till kärnan för att det inte ska bli spretigt. Ha en tydlig plan men var flexibel så att du inte hamnar efter utan var på tå hela tiden och steget före.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– Listan är lång på hur vi jobbar med hållbarhet. Det är ett medvetet val att jobba hållbart och vi tittar ständigt på hur vi kan fortsätta bli bättre på det. En tydlig koppling mellan dom tre olika delarna gör det lättare att jobba med hållbarhet tycker vi. Så man får med sig bitar ifrån miljön, det sociala och ekonomin. Allt ifrån stort till smått gör skillnad och att vi hjälper både personal och våra gäster att tänka på hållbarhet.

Juryns motivering:

Med ett brinnande intresse för all service till destinationen har paret satt Dalsland, Kroppefjäll & Färgelanda kommun på kartan. Deras utveckling och omsättning samt innovation och samhällsengagemang har skapat många arbetstillfällen. Deras framåtanda och driv i att både sköta butik, restaurang, camping och vandringsdestination har inneburit stora satsningar både med tid och investeringar som även hjälpt andra företag. Paret är ständigt engagerade i bygden och driver många samhällsfrågor på orten Högsäter. Genom sitt driv & målmedvetenhet har paret tagit sitt företag mot nästa nivå och det ser inte ut som de har några gränser.

Fler nyheter från Företagarna