För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Viktor och Linda Ståhl är Årets Företagare i Ulricehamn

Publicerad 2 maj 2023
Under Ulricehamns näringslivs galadag i slutet av april, utsågs Viktor och Linda Ståhl, med sitt företag Ståhl & Ståhl AB, till Årets Företagare i Ulricehamn. Vi bad dem berätta lite om sitt företag och sina framgångsfaktorer.

Stort grattis! Berätta lite kort om ert företag

– Koncernmoderbolaget Ståhl & Ståhl i Ulricehamn ägs och drivs av syskonen Linda Ståhl och Viktor Ståhl. Koncernen är uppdelad i tre grenar – samtliga inriktade på utveckling och förvaltning av fastigheter med ett långsiktigt ägande; Hökerum Fastigheter, CH Square och Dynamo Fastigheter.

Hökerum Fastigheter äger och förvaltar idag fastigheter i Ulricehamn, Jönköping, Huskvarna och Borås. Ett fastighetsbestånd som för närvarande omfattar ca 1 200 bostäder och 85 000 kvm lokalyta. CH Square inriktar sig på nyproduktion och förvaltning av logistikfastigheter ur ett helhetsperspektiv. Beståndet består av 185 000 kvm färdigställd lokalyta. Dynamo Fastigheter där vi tillsammans med Hanssons Hus utvecklar och förvaltar bostäder i flerbostadshus. Projektportföljen består just nu av ca 400 bostäder varav 44 bostäder är färdigställda och ca 250 bostäder är i produktion.

Vilka är era största framgångsfaktorer?  

– Vi tar långsiktigt strategiska beslut om vilka områden vi vill jobba inom. Sedan ser vi till att bli riktigt duktiga på det vi bestämt oss för att göra. Detta har skapat en diversifierad fastighetsportfölj inom flera olika segment som är mindre känslig för konjunktursvängningar. Vi är som frigående höns som värper stora mängder högkvalitativa ägg och lägger dessa i olika korgar.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten? 

– Vi utvecklar fastigheter både från grunden och genom renovering av äldre byggnader. Vid nyproduktion läggs stor eftertänksamhet på att använda metoder som genererar ett lågt klimatavtryck både vid produktion och för fastighetens resterande livslängd. Vid renoveringar gäller det att varsamt jobba sig framåt och bevara byggnadernas befintliga värden och samtidigt förbättra fastigheternas energiprestanda.

Lokalt i Ulricehamn, där vi verkar och bor, försöker vi ta ett socialt ansvar för att utveckla staden bland annat genom investeringar vid sport- och friluftsområdet Lassalyckan samt företagscentret Väveriet. Att lokalt vara en stor fastighetsaktör innebär också att vara ett nav inom näringslivet. Vi sätter kunden i fokus och i dialog med dem skapar vi rätt förutsättning för deras företagande som gynnar utveckling och tillväxt på orten. Vi ser till att det finns en ekonomisk hållbarhet i alla investeringar vi gör. Det är en förutsättning för att en idé ska bli genomförbar och inte riskera att skada verksamhetens övriga åtaganden. Vi kallar det trygg tillväxt.

Vilka är era största styrkor som företagare och ledare?  

– Starkt operativt engagemang från ägare med fokus ner i verksamhetens samtliga detaljer. Mycket av drivkraften är beroende på att arbetet bedrivs tillsammans med 30 härliga medarbetare. Att alla ska trivas på jobbet är därför viktigt för att inte tappa denna drivkraft. Att kombinera det allvarsamma med att bjuda på sig själv till exempel via teater, sång och dans är något vi tycker är roligt.

Hur skulle era medarbetare beskriva er som ledare/företagare?   

– När vi ställde frågan till en av våra medarbetare fick vi svaret att vi är drivande, detaljinriktade, generösa, positiva och målinriktade.

Vad ser ni för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Vi jobbar ständigt med att återinvestera en stor del av kassaflödet i utveckling av nya fastigheter. Fastighetsvärlden är en föränderlig bransch och det gäller ständigt att med stor noggrannhet välja vilka segment man inriktar sig på för det som funkar bra idag kommer inte att vara för evigt.

Juryns motivering:

Med en vilja av Ståhl har familjen under många år visat stort prov på målmedvetenhet i allt man gör. I företaget och för Ulricehamn, alltid med fokus på kvalitet i minsta detalj. Med modet att köpa Väveriet, riva och bygga om, har man verkligen satt Ulricehamn på kartan genom att skapa denna företagspark och ett ”Center of innovation”. Man har möjligheterna och tar dem till en helt ny nivå. Föredömligt och hållbart!

 

Fler nyheter från Företagarna