För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Klimatlöftet för företag lanserades i Borås

Publicerad 9 maj 2023
Det var nyfikna och engagerade deltagare som kom på frukostträffen i Borås och ville veta mer om Klimatlöftet –  en ny satsning som ska stötta små och medelstora företag att minska sin klimatpåverkan och samtidigt stärka sin konkurrenskraft.
Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren och Mikael Erlandson, regionchef Företagarna Västra Götaland.

Camilla Kinnear, projektledare för Klimatlöftet, inledde med att berätta om vilka möjligheter och stöd som finns för företag som vill haka på. Det finns 28 olika klimatlöften att välja mellan inom områdena hållbara transporter, förnybara och resurseffektiva tjänster och produkter, klimatsmart mat, ökad klimat- och energiprestanda i fastigheter och grön finansiering . Löftena kan ses som ett smörgåsbord och man väljer de löften som man vill och har möjlighet att jobba med. 

Johan Trouvé, vd på Västsveska Handelskammaren och Mikael Erlandson, regionchef på Företagarna Västra Götaland, var överens om att det är viktigt att vi sluter upp kring klimatfrågorna och gör något gemensamt.

 – Alla kan ta något kliv framåt i sitt klimatarbete och förutsättningarna för att göra det har aldrig varit bättre än nu, säger Mikael Erlandson.

Klimatlöftet är ett projekt som leds av Västsvenska Handelskammaren i samverkan med Företagarna Västra Götaland och Klimat 2030 - Västra Götaland ställer om, med stöd av Västra Götalandsregionen. Fokus ligger på typiska utsläppsområden som företag har och kan påverka. 

Johanna Jigmo-Linde, Sustainability & Quality Director, Lyreco, berättade om hur de på Lyreco jobbar för att minska sitt klimatavtryck för allt de levererar till sina kunder med 50 procent inom fem år.
– Vi kan inte blunda för att vi är ett företag som producerar förbrukningsmaterials men vi kan göra mycket för att påverka vilket klimatavtryck vi gör, säger Johanna.

Camilla Parneving, kommunikations- och marknadschef på Speed Group, delade med sig av sin klimatresa och vad de siktar mot framåt på företaget. De ser sitt hållbarhetsarbete som en stor konkurrensfördel och har som mål att vara klimatneutrala senast år 2025. Exempel på klimatåtgärder som de jobbar med är att minska klimatavtrycken i sina förpackningar och emballage och att förlänga livslängden på sina arbetskläder, genom att laga istället för att slänga. Speed Group har byggt Nordens största takbaserade solcellsanläggning och när de bytte till ledlampor och närvarosensorer så minskade de sina koldioxidutsläpp med hela tre ton! Några av Camillas tips för ett framgångsrikt hållbarhetsarbete är att det ska vara en högt prioriterad fråga i ledningsgruppen, få med hela företaget/organisationen, fira framgångar och berätta för andra om sitt hållbarhetsarbete.

Josefine Cataldo och Anna Lindgren, Science Park Borås, två av de experter som man kommer att få hjälp av om man deltar i Klimatlöftet, deltog på scen och berättade om "sitt" område - förnybara och resurseffektiva produkter och tjänster.

Jörgen Lomander, Almi, deltog också under frukostträffen och informerade om hur Almi kan vara med och investera i företags gröna investeringar, exempelvis installation av laddstolpar på företaget.

 

Är du nyfiken på att veta mer om Klimatlöftet, vilka löften som finns att välja bland och vilken stöttning du kan få? Läs mer här!

 

Fler nyheter från Företagarna