För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ebba Mattsson är Årets Unga Företagare i Sotenäs

Publicerad 19 maj 2023
Ebba Mattsson driver sedan 2,5 år Pressbyrån i Kungshamn och utsågs nyligen till Årets Unga Företagare i Sotenäs. Under pandemin, när hon var 21 år, flyttade hon från sin hemstad Strömstad till Kungshamn och efter bara några veckor hade hon både en ny bostad och ett företag.                                                         – Jag visste inte vad jag gav mig in på, hade aldrig jobbat på en Pressbyrå och definitivt aldrig ägt en butik innan. Men det har gått riktigt bra och det känns jätteroligt att ha blivit utsedd till Årets Unga Företagare, säger Ebba.
Ebba Mattsson med sitt företag Elma Servicehandel AB (Pressbyrån i Kungshamn) är Årets Unga Företagare i Sotenäs

Stort grattis Ebba – berätta lite om ditt företag!

– De flesta vet vad en Pressbyråbutik är om man skulle gå runt och fråga men alla kanske inte vet att de 300 butikerna som finns i Sverige drivs och ägs av privatpersoner, så kallade “franchisetagare”. Här säljs allt från kaffe och lunchmat, till böcker och digitala tjänster. Som franchisetagare är man fullt ansvarig för sitt företag och sin ekonomi. Samtidigt har man en hel affärskedja att luta sig mot om man behöver hjälp och stöd vilket är väldigt uppskattat som ny egenföretagare. Är man sugen på att starta sitt eget i framtiden så är franchise ett väldigt bra sätt att börja på då man har tillgång till så mycket hjälp uppifrån. Man behöver aldrig känna sig ensam.

Vilka är dina framgångsfaktorer?

– Jag har lagt ner och lägger ner väldigt mycket tyngd på kundservice, vilket är o och a när man driver en servicebutik, speciellt på en liten ort som Kungshamn. Man har väldigt stort behov av sina stamkunder, speciellt under lågsäsong för att det ska gå runt. Vi är en stor del i folks vardagliga rutiner, vissa möten vi har om dagarna kan förgylla någons dag. Jag personligen älskar att prata med människor, lära känna nya och skapa nya kontakter! Man bör älska kontakten med människor och ha en förmåga att kommunicera med de flesta typer, något som man i och för sig lär sig efter en tid. Nog det som gjort att jag orkat jobba som jag gör då man får så mycket glad energi av andra under sina arbetspass.

Hur jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– Vi källsorterar det bästa vi kan och försöker minska matsvinnet så mycket som det går. Vi använder oss ibland av appen Karma för att sälja av varor billigare som vi behöver bli av med, istället för att slänga dem.

Vilka är dina största styrkor som företagare och ledare?

– Jag vill säga att jag är väldigt lättsam att ha att göra med, vill hjälpa till så mycket jag kan (ibland lite för mycket). Jag lägger mycket fokus på min personal, vi har blivit som en liten familj som ställer upp för varandra. Jag skulle också vilja säga att jag är en väldigt bra problemlösare i alla lägen, vilket haft en stor fördel under mina år här då allt kan hända och man måste vara förberedd på snabba beslut och förändringar för att allt ska flyta på.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare?

– Glad, positiv och hjälpsam! Ställer alltid upp och är väldigt lätt att prata med.

Jag har aktivt valt att anställa personer runt min egen ålder, dels för att det är roligt att forma och lära yngre som nyss börjat i arbetslivet och för att jag skulle få känna mig bekvämare i min nya roll som chef. Jag ångrar ingenting av det. Vi lär oss mycket av varandra och jag är stolt att kunna visa utåt att vi unga vuxna också kan!

Vilka utvecklingsmöjligheter ser du med företaget?

– Det finns massor man kan göra men även förbättra, det är det som gör det roligt. Jag driver en franchisebutik och vissa saker är styrbara och vissa inte, just på grund av att det är en kedja.

Juryns motivering:

Med flest nomineringar någonsin av Årets Unga Företagare i Sotenäs vinner denna orädda företagare våra hjärtan. Mitt under brinnande pandemin tar hon sig an utmaningen att driva Pressbyrån i Kungshamn och gör det med bravur.  Ebba förser Kungshamn med förstklassig service och ett varmt leende till alla på väg. Hon har visat kylig uthållighet och glassar gärna. Hon är en av Sveriges bästa GB-glassåterförsäljare. Tilläggas skall att hon dessutom gör detta i en, för henne, ny kommun och ny bransch. Vi önskar all lycka till denna drivna entreprenör! Vi Gratulerar Ebba Mattsson, Elma Servicehandel AB - Pressbyrån Kungshamn.

Fler nyheter från Företagarna