För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Duon bakom Kling Glass AB är Årets Företagare i Mariestad

Publicerad 19 maj 2023
Under Mariestads näringslivsgala som nyligen gick av stapeln fick Joachim Magnusson och Morgan Lundin ta emot den ärofyllda utmärkelsen Årets Företagare i Mariestad. Vi bad dem berätta lite om sitt företagande, sina framgångsfaktorer och utvecklingsmöjligheter.

Stort grattis – berätta lite om företaget!

– Vi tillverkar Sveriges godaste gräddglass med recept från 50-talet. Företaget grundades 1950 av Harry Kling. Sedan 2019 ägs företaget av Morgan Lundin och Joachim Magnusson. Vi tillverkar glassen i Mariestad, med lokala råvaror och distribuerar med egna frysbilar. Sortimentet liknar ingen annans och naturligtvis bidrar också strutarna, pinnarna, dessertglassen och de andra glasstårtorna till att lyfta Kling Glass till en plats bland de bästa. Vår hemmamarknad är Skaraborg men växer med fler återförsäljare.

Vilka är era största framgångsfaktorer?  

– Det har alltid tillverkats den godaste glassen hos oss. Kling Glass fokuserar på kvalitet och smak. Har man ätit Kling Glass vill man göra det igen. Vi har de senaste fyra åren lyckats dubbla omsättningen tack vare att vi har dubblerat antal återförsäljare, gjort ett ansiktslyft på vår grafiska profil, investerat mycket i marknadsmaterial för att synas samt varit framgångsrika i vår distribution och service till våra kunder.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?  

– Vi producerar vår glass på lokala och ekologiska råvaror.  Vi jobbar aktivt med att reducera vår energiförbrukning. Vi har lyckats dubbla produktionen av glass på samma arbetstid och minskat energiförbrukningen med 40 procent per producerad liter glass. Företaget tar hand om sina anställda och värnar om deras hälsa och välbefinnande.

Vilka är era största styrkor som företagare och ledare?  

– Vi kompletterar varandra. Morgan kan glassbranschen tack vare 30 år i den. Han vet vad som säljer, hur man kan göra affärer till en vinn-vinn situation, var det säljs mest glass hur rätt service med en bra distribution ser ut. Joachim har erfarenhet av företagsledning, styrelsearbete och vet en del hur man bygger ett framgångsrikt företag som har förmåga att tjäna pengar.

Hur skulle era medarbetare beskriva er som ledare/företagare?   

– Hårt arbetande, ärliga och en med en drivkraft att göra Kling Glass till ett ännu bättre företag samt en oändlig passion för glass. Vi är flexibla och öppna för att lyssna på nya idéer och är alltid beredda att arbeta tillsammans för att skapa fantastisk glass.

Vad ser ni för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Vi kommer att fortsätta att växa inom Skaraborg, utöka vårt geografiska område, öka antal återförsäljare och därigenom inom 4-5 år dubbla verksamheten igen.  Det är distributionen som är nyckeln till framgång med att ge fortsatt bästa service till våra kunder och leverera i tid.

Juryns motivering:

Årets företagare har genom ett idogt och kreativt arbete säkrat företagets verksamhet i Mariestad. Företagets varumärke är oerhört starkt, inte bara för företaget utan också för Mariestads kommun. Ägarnas roll att utveckla företaget kan inte nog betonas, utan visar på vad ett aktivt ägarskap betyder för en verksamhet. Det är därför Företagarna i Mariestad har glädjen att utdela utmärkelsen Årets Företagare 2023 till ägarna av Kling Glass AB, Morgan Lundin och Joachim Magnusson.

Fler nyheter från Företagarna