För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Anders Carlsson på Contac Solutions är Årets Företagare Bollebygd

Publicerad 26 maj 2023
Contac Solutions AB är lite av en doldis Bollebygd, få i området känner till bolaget. Men bakom den anspråkslösa byggnaden döljer sig ett globalt företag med fabriker i Sverige, Kina och Rumänien med 230 anställda i koncernen. Ett spännande företag där det händer mycket och som ägs av Peter Busck och Anders Carlsson. Anders har nu som delägare och VD, utsetts till Årets Företagare Bollebygd.
Fotograf: Anne Engström, Borås Tidning

Stort grattis! Berätta lite kort om företaget

– Vi tillverkar unika kablagelösningar helt på kundens kravspec och levererar framför allt till traditionell industri, tung fordonsindustri och bolag som jobbar inom automation. Det är såväl stora som små produktägande bolag. Vår målsättning är att vara det självklara valet inom kablage och elektromekanik, både i Sverige och globalt.

– Vår start är en kul början, som började för exakt 20 år under en tjänsteresa i Kina. Av en slump kom jag kontakt med en person, som hade insyn i kablage. Vi tillsammans såg möjligheterna och började med trading av kablagelösningar mellan Sverige och Kina. Jag och min kompanjon, Peter Busck, startade ett kontor i Kina. Bara efter några år insåg vi att det skulle vara bra att ha en egen kablagefabrik och 2012 slog vi upp dörrarna för vår första fabrik i Kina. Samtidigt började kunderna efterfråga lokal produktion och det ledde till vår första fabrik i Sverige. Det ena ledde till det andra och idag har vi flera produktionsenheter i Sverige, en Kina och en i Rumänien med 230 medarbetare i koncernen.

Vilka är era framgångsfaktorer?

– Vi jobbar kundunikt och kundnära, vi är breda och flexibla. Vi är en problemlösare och partner tillsammans med kunderna. Vi erbjuder inte några standardlösningar utan alla lösningar är unika för varje kund. Vi är ju både säljare och projektledare så kunden får ett nära samarbete med oss.

– Utöver det är vi kreativa och bra på att gå utanför boxen. Det ger nöjda kunder. Vi konstaterar ständigt att de säljer bättre än vad vi gör. Kunder pratar med varandra och det ger oss nya affärer.

– En viktig faktor är att vi är två ägare, jag och Peter. Vi vill båda framåt men har bra balans i våra olikheter. Jag är kreativ och energisk, Peter är mer sansad och strukturerad. Jag hoppar, Peter ser till att fallskärmen sitter på.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– Vi har olika hållbarhetsfrågor. Vi jobbar ständigt med att minska klimatavtrycket från transporterna från produktionen i Kina. Med alltmer effektiva transportlösningar kan vi minska vår miljöpåverkan. I och med att vi numera har produktionsenheter i flera länder kommer vi närmare våra kunder och behöver inte heller skicka komponenter fram och tillbaka i så hög utsträckning.

– Vi mäter och följer även upp kabelspill i våra fabriker. Det har såklart både ekonomiska och hållbara fördelar. Vi jobbar också med alternativa materialval tillsammans med kunderna. Här kan vi påverka andra material än till exempel PVC.

Vilka är dina största styrkor som företagare och ledare? 

– Jag har en stort driv och grundläggande positiv läggning. På jobbet uppmuntrar jag till egna beslut och vill utveckla individer. Unga människor ska kunna få stort ansvar tidigt. Rätt inställning är det viktigaste. Men en stor portion humor vill jag bjuda jag in till en miljö, där folk vågar säga vad de tycker.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare?  

– En driven person, som gärna skojar och är lite humoristisk. Det kan nog vara lite svårt att veta vad som händer nästa dag då jag ändrar mig mycket. Det är samtidigt en framgångsfaktor, vi är oerhört snabba att ändra oss.

– Bra teamkänsla är det också och många nyckelpersoner har varit med länge i företaget.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

Det finns mycket stora utvecklingsmöjligheter, vi har fortfarande en liten marknadsandel och det finns en enorm marknad i till exempel Europa som vi inte hunnit sälja till. Idag är det framför allt jag och en kollega som drivit alla kundrelationer. Det är ju vår framgångsfaktor att vi är kundnära och samtidigt det som begränsar oss då vi inte hinner sälja mer. Vi stärker just nu upp med fler säljare, så resan framåt har bara börjat.

Motivering:

Årets vinnare har framgångsrikt, och kanske för många lokalbor lite i skymundan, haft en fantastisk utveckling på sitt företag. På tio år har omsättningen gått från dryga 50 miljoner till 240 miljoner. Här pratar vi om en sann entreprenör som vi är glada för att han har kvar sitt huvudkontor i Bollebygd även om företaget numera inte bara återfinns i Sverige utan även i Kina och Rumänien. Något som gör att man kan jobba dygnet runt och det är något man kan tro att Årets företagare ibland gör.

Fler nyheter från Företagarna