För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Dennis och Torbjörn Engström är Årets Företagare i Tranemo

Publicerad 9 jun 2023
Duon bakom det familjeägda företaget Länghemskök fick nyligen ta emot den prestigefyllda utmärkelsen Årets Företagare i Tranemo. De ser stora utvecklingsmöjligheter och har som övergripande mål att vara Sveriges effektivaste köksfabrik.

Stort grattis – berätta lite kort om företaget!

– Länghemskök tillverkar inredning, främst kök, till den svenska marknaden, det har vi gjort sedan 1951. Våra målgrupper är allt från egna hem till de riktigt stora fastighetsbolagen. Vi är ett familjeföretag i tredje generation med en stark lokal förankring. Vi försöker tillverka riktigt bra produkter till ett vettigt pris.

Vilka är era framgångsfaktorer?  

– Vi har en aktiv ledning med händerna i verksamheten vilket ger korta beslutsvägar och hög effektivitet. Vår personal har gedigen erfarenhet genom många år på företaget och vi arbetar proaktivt med investeringar för att förbättra produktionskapacitet och effektivitet. Vi måste också passa på att berömma våra fantastiska återförsäljare runt om i landet. Det är hos dem som de flesta köken säljs.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– Vi är sedan många år helt fossilbränslefria då vi värmer lokalerna samt lackeringstork med egen pannanläggning där vi förbränner produktionsspill. Vi jobbar aktivt med att mäta och minska våra slöserier, särskilt så vad gäller färgförbrukning. I år har vi färdigställt en större utbyggnad av fabriken där vi av hållbarhetsskäl valde att bygga i trä. Totalt binder denna byggnad 215 ton koldioxid.

Vilka är era största styrkor som företagare och ledare?

– Vi är båda väldigt engagerade i den dagliga verksamheten och kan därför ta väl underbyggda beslut i frågor som rör t.ex.  investeringar, produktutveckling och bemanning.

Hur skulle era medarbetare beskriva er som ledare/företagare?   

– Det får nog stå för dem men jag hoppas att de tycker att vi är hyggliga och rättvisa. Vi försöker ge mycket eget ansvar och möjlighet att växa med uppgiften och det tror jag uppskattas.

Vad ser ni för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Stora! I produktionen är det ett ständigt förbättringsarbete. Vårt övergripande mål är att vara Sveriges effektivaste köksfabrik, det blir man inte utan att hela tiden se över sin verksamhet. Sen har vi mycket att göra även på marknadssidan. Vi har idag en marknadsandel på några enstaka procent så det finns lite att växa i.

Juryns motivering:

Signum för dessa företagare är kvalitet och miljö. Bland många stora konkurrenter har deras företag, genom hög servicenivå och kvalitet, lyckats etablera sitt varumärke.
Företaget har alltid arbetat med centrala delar av både företagandet och hemmet. Stabil tillväxt och tydligt fokus gör detta företag till en föredömlig arbetsplats och ett tydligt val, oavsett nybyggnation eller renovering. De har en gedigen kunskap om hur man ”fyller luckor” och var ”köket skall stå” !

Fler nyheter från Företagarna