För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Unga Företagare i Trollhättan en uppfinnare och stjärna på film

Publicerad 10 feb 2023
Svante Olsson är en kreativ uppfinnare med passion för film och budskap. Han har lyckats bygga två framgångsrika företag där han både fått pitcha sina idéer i Draknästet och även hjälpa andra företag att bygga effektiva personliga budskap. Med en otrolig drivkraft som kombineras med kreativt tänkade har det inneburit stor utveckling och framgång. Han utsågs till Årets Unga Företagare i Trollhättan när näringslivet firade med gala och summerade 2022.
Svante Olsson tog emot utmärkelsen under galan #gotrollhattan. Foto: Jerry Lövberg

Grattis Svante! Vill du berätta lite kort om dina företag? 

– Jag driver idag två företag: Skutt Media AB & ElektroSkutt AB. ElektroSkutt är det senaste bolaget som jag startade 2019 som utvecklar och designar produkter för elinstallation, med syfte att förbättra och göra elektrikers jobb snabbare, smartare och enklare. I mitt andra bolag, Skutt Media, arbetar jag med uppdrag som framtagning av reklamfilmer, informationsfilmer, företagspresentationer och övrig film. Jag utgår ifrån Trollhättan men har ofta möjlighet att jobba med mina kunder i deras verksamhet och över hela landet. 

Vad tror du är den främsta anledningen till att företagen blivit så framgångsrika?  

– Under min gymnasietid och framför allt sista året på el- och energiprogrammet fick jag praktisera mycket med elservice hemma hos privatpersoner och lärde mig mycket då kring yrket och förutsättningarna men också svårigheterna. Det var då jag insåg att många av mina funderingar till att göra installationer enklare och smartare väcktes. Att sen ta idé och produktutveckling vidare har inneburit att jag jobbat med branschen och mina kunder så det inte bara blivit en skrivbordsprodukt utan något som kan användas på bästa sätt i verkligheten.

Skutt Media har funnits längre och här är min passion för rörlig film och budskap något jag brinner för. Sedan starten 2017 har jag alltid valt att lägga ner mycket tid på olika projekt vilket också hjälpt mig framåt. Jag märkte tidigt vad som funkade och vad det var kunderna efterfrågade. Till slut började kunderna höra av sig mer och mer så mitt andra deltidsjobb som elinstallatör fick jag lägga ner och satsade i stället 100 % på mitt företag.   

På vilka sätt jobbar du med hållbarhet i dina verksamheter?  

– Det är något jag faktiskt hela tiden jobbar med och implementerar i mitt sätt att driva verksamheterna. Till att börja med är alla mina produkter i Elektroskutt tillverkade i återvunnen plast men har också syftet att minska materialsvinnet i branschen. Produktionen jag valt lägga i Sverige för att minska transport och miljöpåverkan. Förpackningen av produkterna är också gjord i återvunnen kartong. Ett annat sätt, som för mig känns viktigt, är den sociala aspekten och här har jag valt att ta hjälp av kriminalvården i Vänersborg dit mina produkter skickas för paketering. Det bidrar till att de intagna får en meningsfull sysselsättning, som på sikt kan vara avgörande för ett liv utan brott efter frigivningen.

Vilken är din största styrka som företagare och ledare?  

– Som företagare är nyfikenhet min absolut största styrka. I alla jobb jag påbörjar så ställer jag ofta väldigt många frågor just för att skapa mig en bättre förståelse för processerna men också kunna leverera en så bra lösning. Nyfikenheten är också en drivkraft i mig för att kunna göra saker lättare och bättre.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare och företagare?   

– De uppfattar mig nog som väldigt driven företagare där jag är rak i min kommunikation. Jag lyssnar gärna på andra som kan sitt område och tar gärna del av andras kunskaper och erfarenheter. Jag gillar inte att mikro styra andra personer det ger ofta ingen bra utveckling och processerna tar alltid för lång tid.

Vilka mål är de viktigaste i ditt företagande om du tittar fem år framåt? 

– Mitt mål framåt är primärt att växa i båda bolagen genom att anställa fler och satsa på att bredda verksamheterna. I Elektroskutt kommer jag lägga ner mer tid och då främst för att kunna hitta personer som kan hjälpa till med produktutveckling och bygga ett helt sortiment av bra produkter som kan underlätta och förenklar arbetet i el- och installationsbranschen. Några nyheter kommer att släppas inom kort där jag ser fram emot att de kommer kunna hitta fler användningsområden som går att gör enklare och effektivare. Förutom att växa som bolag finns det också planer på att kunna ta produkterna till nästa marknad Europa och där har jag redan fått goda kontakter.

 0-737x5-gold-divider.jpg

Vinnarmotivering:

En entreprenör ser ett problem, löser det och vågar testa. Denna entreprenör har inte bara gjort detta, utan har också lyssnat på sina kunder och låtit dem vara med i utvecklingen vilket skapat en produkt som både vunnit priser och som synts i flera olika medier. Han satte Trollhättan på kartan när han pitchade sin produkt i Draknästet på SVT. Denna företagare besitter både det driv och den nyfikenhet som en sann entreprenör behöver ha, och vi är säkra att vi kommer få se mer av denna företagare. Av dessa anledningar går priset som Årets Unga Företagare i Trollhättan 2022 till Svante Olsson!

 

Fler nyheter från Företagarna