För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Reine Patriksson är Årets Företagare i Lysekil

Publicerad 21 apr 2023
Reine Patriksson är mångsysslaren som bland annat driver hotell och restaurang på Skaftö och arrangerar internationella idrottstävlingar, skapar många arbetstillfällen och bidrar till en levande ort. Nyligen prisades han som Årets Företagare i Lysekil.                                                                                          - Det är faktiskt andra gången som jag fått ta emot utmärkelsen. Det känns väldigt hedrande och roligt att få den uppskattningen, säger Reine.

På Skaftö, utanför Lysekil, finner vi Reine Patriksson, Årets Företagare i Lysekil. Han har många järn i elden men hans huvudsakliga verksamhet är hotell och restaurang. Reine startade bolaget 1993 och har byggt upp verksamheten för att få den så hållbar som möjligt. Idag har han tre små hotell på ön, tio heltidsanställda och 70 säsongsanställda, samt restaurangerna Brygghuset och Golfkrogen. En av världens största samling av whisky, ungefär 3200 flaskor, huserar på Brygghuset, vilket har kommit att bli en betydelsefull del av verksamheten.

- Det är en faktor som har gjort att vi fått mycket bokade sällskap och turister som kommer och provar whisky, äter middag och bor över, säger Reine.

Outdoor och events 

Reine och hans personal sysslar också mycket med outdoorverksamhet och tar ut gäster på sjön, fiskar, paddlar och vandrar. Dessutom driver Reine sitt eventbolag Kustnöje och arrangerar konserter i Lysekil på somrarna, något han startade tillsammans med andra krögare för tio år sedan. Han har också arrangerat större events som Europatour i golf samt Sveriges största padelturnering för kvinnor under några år.

- Jag har ett stort hjärta för damidrott och har kämpat för jämställdhet inom idrotten, att prispengarna ska vara lika för båda kön, säger Reine.

Skapar jobb året runt

Reine tror att en bidragande orsak till att han utsetts till Årets Företagare är att han arrangerar events som drar folk till kommunen. En annan framgångsfaktor tror han kan vara den kraft och kärlek han investerar i att inreda med kvalitet och känsla. Företaget jobbar också mycket storytelling, det vill säga förmedlar historier om människor som har bott på ön, vilket också är uppskattat av gästerna.

Under alla år som Reine har drivit sin verksamhet har han återinvesterat i bolaget och kämpat för att få till en hållbar verksamhet, att han ska ha personal som kan stanna kvar hela året.

- Det blev verklighet runt 2016. Det var då vi byggde vårt första lilla hotell, som bidrog till att säsongen kunde förlängas. Jag ser det framför allt som en social hållbarhet, att vi skapar jobb på ön. Många har flyttat hit till ön och har bildat familjer. Det är jätteviktigt för att kunna ha ett levande samhälle, hålla igång förskolor och affärer, säger Reine.

Företaget klarade sig igenom covid, även om det var riktigt tufft och sedan kom kriget i Ukraina.

- Då stod vi med jättestora investeringar och alla priser steg, vilket har varit en stor utmaning. Som väl är har vi haft rekordmånga gäster efter covid, så vi har klarat oss bra ändå, säger Reine.

När det kommer till miljömässig hållbarhet så väljer företaget så hållbara råvaror som möjligt och källsorterar.

Vilka är dina största styrkor som företagare och ledare?

- Ett stort engagemang och en väldigt stor vilja. Jag är bra på att bygga upp saker.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare?   

- De skulle nog säga att jag är disträ och lite ”gubben i lådan” men att jag är väldigt omtänksam. Jag älskar min personal fruktansvärt mycket. Vi är som en familj.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter?

- Vi har byggt och investerat mycket de senaste åren och nu behöver jag ta det lite lugnare ett tag och förhoppningsvis skörda frukterna av investeringarna. Men det finns planer på att bygga några fler rum inom de närmaste åren i alla fall, avslutar Reine.

Juryns motivering:

Att sikta mot stjärnorna är redan passerat för vår pristagare.

Stjärnor från både när och fjärran inom så vitt skilda områden som musik, idrott, mat och dryck söker gärna vår pristagares sällskap. Från en uppväxt på en skärgårdsö till arrangör av internationella tävlingar på densamma gör du vår plats på jorden till en stolt, lysande stjärna runtom i världen i både media och press. Tack för att du sätter oss på kartan!

Fler nyheter från Företagarna