För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Jimmy Grenander är Årets Företagare i Munkedal

Publicerad 4 apr 2023
Årets Företagare i Munkedal utsågs nyligen. Det blev Jimmy Grenander, som med sitt företag Håby Däck, som fick ta emot utmärkelsen.                                  -Jag tror vi vinner på vårt goda rykte, säger Jimmy.

Stort grattis – berätta lite om ditt företag!

- Min farfar startade däckfirma 1957 och mina föräldrar tog vid så småningom och startade nytt bolag. Själv har jag varit med och hjälpt till i verksamheten ända sedan jag var liten, under högsäsong på helger och lov. 2003 klev jag in i företaget. Lönsamheten var inte så bra vid den tiden, så jag hade lite entreprenadverksamhet vid sidan om också. 2013 tog jag över företaget och min far var med några år, nu är han bara med och hjälper till någon enstaka gång. Utöver mig själv har jag tre anställda i företaget.

Vilka är era framgångsfaktorer?

- Jag tror att vi vinner på vårt goda rykte. Vi är ärliga och tillmötesgående och försöker alltid lösa allt för kunden, vi krånglar aldrig till det.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?  

- Vi jobbar mestadels med kända varumärken och i Sverige tar vi ju inte in några däck som inte får lov att säljas utan som håller ett miljömässigt mått. Att vi vårdar våra kunders däck och fälgar, genom att vi förvara dem i däckhotellet och ser till att de håller länge, ser jag som hållbart. Min verksamhet blir hållbar genom att jag vårdar kunderna och ser till deras behov.

Vilka är era största styrkor som företagare och ledare?

 - Jag försöker att ta hand om det jag har, jag är väldigt mån om mina anställda och mina kunder.   

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare?   

- De skulle nog beskriva mig som en bra chef. Att jag är ganska rolig och snäll, samtidigt som jag kan vara tuff och rak. Vi ger och tar på företaget och det hoppas och tror jag att de är nöjda med.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter?

- Egentligen finns det jättemycket möjligheter men inte precis där jag är nu, vi är lite för trångbodda. Jag skulle vilja bygga ut och jobba med hjulinställning men jag har inte utrymme över i de lokalerna vi har idag. I så fall behöver jag flytta hela verksamheten. Vi får se framöver men i nuläget har jag inga klara planer.

Juryns motivering:

Företaget Håby Däck historia sträcker sig närmare 70 år bakåt i tiden. Verksamheten var från början bilförsäljning och startades i en numera riven ladugård av Jimmy Grenanders farfar.

1957 tillfördes även däckförsäljning i verksamheten. Under tidigt 60-tal flyttades den expanderande verksamheten till den nybyggda verkstaden med tillhörande bostad på den plats företaget fortfarande finns. Expansionen fortsatte växa och efter att Jimmy morfar avlidit drevs företaget vidare av farmor Märta. I slutet av 70-talet byggdes ytterligare lokaler och under kommande år breddades verksamheten mot lantbruks och specialdäck. Hela familjen Grenander har i generationer varit delaktiga och efter farmor Märta klev pappa Johnny in som ägare med söner delaktiga i verksamheten.
Familjenamnet Grenander hänger fortfarande kvar i folkmun när det gäller däck i Bohuslän. Nuvarande bolag Håby däck startades 1991 och varit en stabil leverantör av däck och service genom åren.

Numera är Jimmy Grenander ensamägare i företaget och verksamheten finns nu i moderna nya lokaler och kundkretsen sträcker sig från norra Dalsland, ner emot Göteborg och in i Västergötland. Med tanke på företagets långa historia känns det som att Grenanders alltid funnits och att Håby Däck alltid kommer finnas där i Håby.

Fler nyheter från Företagarna