För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Vara är konsulten som lotsar från skiss till färdigt hus

Publicerad 1 jun 2022
Nyligen utsågs Martin Gustafsson till Årets Företagare i Vara med sitt företag Vara Byggkonsult AB.                                                                                                – Arbetsmiljön för mina anställda och mig själv ser jag som det allra viktigaste, att alla trivs och mår bra, säger Martin.

Grattis till vinsten - berätta lite kort om ditt företag!

– Vara Byggkonsult är ett lokalt förankrat företag med kunder främst i Vara kommun och de närliggande kommunerna. Vi har lång erfarenhet i byggbranschen och hjälper våra kunder med olika typer av tjänster. Vi arbetar främst med A- och K-projektering och byggledning för de flesta typer av byggprojekt, alltifrån bostäder till industri.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt? 

– Vi är ett ”Mainstreetföretag”, det vill säga vi jobbar mer för kunderna och den arbetsmiljön vi har här och nu. Vi jobbar alltid per timma och hjälper kunderna för att det ligger mer i vårt intresse mer än att tjäna pengar (som man mer förknippar med ett Wallstreetföretag). Det blir mer på ett personligt plan som vi jobbar åt våra kunder och även om det finns en byråkratisk hierarki där jag är vd så ser jag inte mig som någon annan än en i laget.  

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i er verksamhet? 

– Vi har inga mål eller att vi strävar för hållbarhet eller något miljötänkande på vårt företag. Det är upp till respektive arkitekt eller konstruktör lotsa kunderna i de lagar och förordningar som vi har i Sverige. T.ex. arbetar vi med arbetsmiljöfrågor och miljöbalken, så det faller sig naturligt att det vi uträttar blir hållbart. Förra veckan var vi på föreläsning om klimatdeklarationer och klimatsmart byggande där dessa frågor lyftes extra mycket under en halvdag.

Vilken är din största styrka som företagare och ledare?

– Att jag lyckas att hålla en väldigt platt organisation, där bara några få anställda har fått se min sida som ledare.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare? 

– Jag tror det mer ser mig som en hjälpsam medarbetare som lotsar dem igenom svårare arbetsuppgifter och ibland får ta på sig ansvaret för vissa lösningar jag och den anställde har diskuterat gemensamt. 

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Många förknippar utvecklingsmöjligheter med att växa och tjäna pengar. Jag ser mer att vi ska vara en lagom stor arbetsplats för att behålla vår gemensamma kompetens under så lång tid som möjligt. Är det någon som faller ifrån t.ex. för att vara föräldraledig så ska man veta att det finns andra som kan ta vid. Ur en arbetsmiljöaspekt ser jag att vi kan bli några fler, men jag har ingen ambition att frångå vår platta organisation, som inte fungerar i större företag.

För egen del blir det min egen arbetsmiljö under alla år som jag kommer jobba på Vara Byggkonsult som blir den största drivkraften. För företaget och mig är det bästa att även de anställdas arbetsmiljö blir så bra som möjligt, för deras arbetsmiljö påverkar givetvis min arbetsmiljö. Man får se de timmar man arbetar i livet ur ett livsperspektiv, då blir framgång, pengar och utvecklingspotential underordnade ett arbetsliv med lagom stora utmaningar och god arbetsmiljö.

Juryns motivering:

Med sitt stora engagemang för såväl medarbetare som kunder har vår vinnare vidareutvecklat företagets väl etablerade kompetens och erfarenhet till ett modernt konsultföretag.

Beslut fattas på sakliga grunder efter gediget analyserande och inget projekt är för komplicerat, tack vare de åtta engagerade medarbetarna.

Vår årets företagare går in med samma energi i en mindre kunds frågor som i det stora företagets utvecklingsprojekt.

Fler nyheter från Företagarna