För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Duon bakom Texrep är Årets Företagare i Svenljunga

Publicerad 30 jun 2022
Christer Andersson och Magnus Wahlgren driver företaget Texrep i Överlida och utsågs i början av juni till Årets Företagare i Svenljunga.                                –Det var jätteroligt att få ta emot priset, både för oss och för vår fantastiska personal! Vi måste verkligen ha världens bästa personal, säger Christer och Magnus.

Stort grattis till utmärkelsen – berätta lite om ert företag!

– Texrep grundades 1948 och vi tog över företaget 2017. Vi tillverkar många olika typer av textila band med huvudkontor i Överlida, där vi har 37 anställda. Utanför Sjuntorp har vi vårt väveri där vi har 11 anställda och så har vi ett dotterbolag i Riga med fyra anställda. Våra produkter finns verkligen överallt, i allt från konfektion och möbler till handikapphjälpmedel, hemtextil och solskydd, säger Christer.

Vad tror ni är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?

– När vi tog över Texrep försökte vi komma bort lite från den traditionella textilen och satsa mer på teknisk textil, för att ställa om och möta den efterfrågan som finns. Vi har båda jobbat på Texrep tidigare och tyckte väldigt mycket om personalen och vi känner verkligen att vi har personalen med oss nu som ägare. Det känns som att de tycker om den styrning och ledning vi har; en närvaro i verksamheten där vi försöker ha en tydlighet men utan att styra med hela handen. Personalen får vara med och ta beslut och påverka mycket, säger Magnus.

– Det har skett en stor generationsväxling under de senaste åren, vilket har gått oerhört smidigt. Där får vi återigen tacka vår fantastiska personal. De gamla medarbetarna har tagit väldigt väl hand om de nya och lärt upp dem. Det har ju också bidragit till att vi har kunnat gasa på företaget, säger Christer.

– En annan framgångsfaktor är nog att vi jobbar med långvariga relationer och samarbeten som håller över tid. Vi ser också till att ha seriösa leverantörer och ett stort kundfokus. Att mycket textil produktion flyttar hem till Europa är ju också till vår fördel och det blir spännande att se vad som händer framöver, säger Magnus.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i er verksamhet?  

– Vi har tidigare jobbat med hållbarhet men på ett mer omedvetet plan. Nu har vi börjat jobba mer strukturerat med hållbarhet och vi har börjat arbeta utifrån de globala hållbarhetsmålen Agenda 2030. Utav de 17 mål som finns har vi valt ut sju, som vi jobbar strukturerat med. Att få med personalen är ju helt avgörande och vi hade nyligen en kickoff med hela personalen då vi sjösatte projektet, säger Magnus.

Vilken är era styrkor som företagare och ledare?

– Vi har ganska tydliga roller. Jag är mer inriktad på sälj och marknad och Magnus är väldigt duktig på produktion och material. Vi är ganska olika som personer och kompletterar varandra väldigt bra, säger Christer.
– Christer är motorn som driver framåt och jag är mer av en analytiker, säger Magnus.

Vad ser ni för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Vi har många tankar och idéer framåt och vi har nyligen uppdaterat våra visioner och vår affärsplan. Vi brinner mycket för svensk produktion och 85 procent av våra produkter tillverkas i Sverige. Det är ju något som blir mer och mer viktigt, med tanke på allt som händer i vår omvärld. Det finns mycket spännande textilmaterial och där ser vi också stor utvecklingspotential, säger Christer.

Juryns motivering:
 
Ett företag som ligger i framkant med textil tillverkning till flertal branscher och användningsområden för sina viktiga produkter.
Företaget har med hög kvalité, tillsammans med kunnig och ambitiös personal, bidragit till ett välmående och framgångsrikt företag med stark framåtanda och stor framtidstro.
Företaget har funnits i över 70 år och har även flera fabriker. De senaste åren har man mer än fördubblat sin omsättning och resultatet ökar stadigt. Ägarna leder bolaget in i framtiden med sitt goda ledarskap och med stor erfarenhet av branschen. Man arbetar aktivt med hållbarhet vad gäller material, personal och relationer. Företagets produkter finns i många olika sammanhang, så som industrier inom bil, hygien, filter, konfektion, livsmedel etc.
Ägarnas kvalitets- och miljöfrågor ligger högt i prioritet. Företaget är dessutom certifierade enligt OEKO-TEX® standard klass I och II samt ISO 9001:2015 och uppfyller de krav som ställs för Reach för en hållbar värld.
 

 

Fler nyheter från Företagarna