För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Milton Fast är Årets Unga Företagare i Mellerud

Publicerad 4 jul 2022
Milton Fast med sitt företag Godisfabriken i Mellerud AB, är Årets Unga Företagare i Mellerud.                                                                                                – Jag blev verkligen överraskad när jag fick veta att jag skulle få priset. Det är ett fint kvitto på det arbete min personal och jag lägger ner, säger Milton.

Stort grattis till utmärkelsen! Hur kom det sig att du startade företaget?

– 2019 öppnade jag godisbutiken i ett nytt köpcentrum i Mellerud. Då var jag 18 år, så jag gick fortfarande i gymnasiet. Först drev jag UF-företag och planen var att jag skulle driva företaget vidare efter gymnasiet. Många var imponerade av mitt sätt att driva företag och när jag fick ett erbjudande om att starta en godisbutik tog jag chansen. Vi öppnade precis innan pandemin damp ner och trots den har vi haft en positiv utveckling. I år har vi ökat rejält, vilket kan bero på att folk reser mer och stannar längs vägen och handlar. Vår butik ligger längs E45.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?  

– En framgångsfaktor är nog att jag är så ung och hungrig och har ett stort driv i mitt företagande. Jag har fått med mina tre anställda i att vilja utvecklas framåt.

På vilka sätt jobbar du med hållbarhet i er verksamhet?  

– Vi försöker återvinna alla plastförpackningar. En del av plastburkarna lever också vidare genom att privatpersoner och restauranger hämtar dem och använder dem till olika ändamål, exempelvis till catering. Vi ser också till att fylla de transporter vi tar emot, så det inte blir några onödiga resor.

Vilken är din största styrka som företagare och ledare?  

– Jag tror att mitt driv och min energi smittar av sig till mina anställda, något jag har med mig från min uppväxt. Jag har sedan barnsben blivit uppfostrad med vad ledarskap betyder och hur den kan påverka och jag har varit med min pappa väldigt mycket i de butiker som han har drivit. 

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare?   

– De skulle nog beskriva mig som en engagerad och inlyssnande ledare, som ger dem ett stort inflytande och chans att påverka verksamheten.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Jag sitter just nu med två olika projekt, det ena är en click & collectlösning och det andra är en e-handel och där är vi bara i startgroparna. På sikt hoppas jag även på att kunna öppna fler butiker.

Juryns motivering:

Den energirika företagaren Milton Fast har tagit Melleruds kommun med storm och med bravur lyckats etablera Godisfabriken i Mellerud. Hatten av för Milton som med hjälp av sitt driv och en stor nyfikenhet skapat en god omsättning trots den svåra ekvationen Lösgodis + Pandemi. Han är en hungrig ung företagare, blott 21 år gammal, som med engagemang och härlig energi tagit sig till vår kommun för att boosta vårt företagsklimat, bygga kontaktnät och ge inspiration till andra unga entreprenörer.

Fler nyheter från Företagarna