För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Unga Företagare i Vänersborg driver stadens äldsta tygaffär

Publicerad 11 jul 2022
Ida Nyståhl, som driver företaget Ida Nyståhl Textil, fick under Vänersborgsgalan i juni ta emot den ärofyllda utmärkelsen Årets Unga Företagare i Vänersborg.                                                                                           – Jag blev väldigt överraskad när jag fick priset, det var verkligen en stor ära, säger Ida.

Hur kom det sig att du startade företag och hur ser din verksamhet ut?

– Butiken, som grundades 1971, hade jag som mitt smultronställe under min uppväxt och jag handlade ofta här. Jag drev eget företag inom sömnad i Göteborg men när jag 2014 fick ett tips om att butiken var till salu, så kände jag att ”det här får ju inte gå under”. Så jag köpte upp butiken 2015 och la till sömnad som tjänst, vilket nu utgör ungefär 50 procent av verksamheten. Vi får förfrågningar om att göra allt från brudklänningar till båtdynor och historiska kläder. Samt mycket lagningar och ändringar av gamla kläder. Det är faktiskt förvånansvärt många som väljer att laga sina kläder istället för att bara köpa nytt.

– Förra året firade butiken 50 år. För tillfället har jag bara en anställd på heltid men hon har massvis med erfarenhet, då hon har jobbat i butiken i 30 år och hon har lärt mig allt jag kan om att driva butik. Det är inte lätt att hitta personal inom sömnad, så det är lite utmaningar att växa men jag har en del förhoppningar för hösten. Bland annat så kommer jag att provanställa en ukrainsk kvinna till hösten. Jag har också haft personer som arbetstränat och praktiserat hos mig och en av dem planerar jag att anställa på halvtid.

Vad tror du är de främsta anledningarna till att företaget blivit så framgångsrikt?

– Vår breda kunskap är nog den största framgångsfaktorn. Många kunder vittnar om att vi vet vad vi säljer, till skillnad mot många andra butiker. Vi har alltid haft lite av allt, för att tillgodose kundernas behov och det vi inte har hemma försöker vi att hitta och beställa hem. Många kommer till oss för att få råd och hjälp. Vi är också uppskattade för vår professionella lagning.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i er verksamhet?  

– Hela verksamheten är ju egentligen hållbar, att laga och sy istället för att köpa nytt. Vi återanvänder mycket av vårt material. Exempelvis gör vi strutar av utgångna sömnadskataloger och använder istället för påsar i butiken. Vi samlar ihop mycket spillmaterial som hämtas upp av en förskola, som de använder till pyssel. Vargön Innovation hämtar och återanvänder tyger från oss också. Det ska vara bra kvalitet på tygerna vi köper in och vi vill gärna ha in mycket naturmaterial och ekologiska textilier.

Vilken är din största styrka som företagare och ledare?

– Jag är bra på att kunna göra många saker samtidigt, utan att bli stressad. Mina tidigare erfarenheter av dåliga chefer har gett mig insikter och jag försöker att inte vara som dem. Jag skulle också säga att jag har ett stort tålamod. Min anställda har sagt att jag är ”ung och dum” och med det menar hon att jag inte har tillräckligt mycket erfarenhet av att driva butik för att inte våga satsa.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?  

–Jag har många stora drömmar, åt alla håll. Blanda annat vill jag hålla kurser i sömnad framöver. Kemtvätt är ett område vi ser att vi skulle kunna dra igång, då det saknas i staden idag.

Juryns motivering:

Hon driver en butik där hon varit kund sedan barnsben. Hon såg att den var till salu och kände att den inte fick läggas ned. Genom köpet för hon denna butik och verksamhet vidare till nya generationer. Hon visar på positiv trend och utvecklar butiken och konceptet på ett mycket fint sätt.

Numera står sömnad för ungefär halva omsättningen och det fortsätter att växa. Hon har nyligen expanderat till mer lokalyta och tar affären, inklusive sömnadstjänster inom teaterkostym, historiska kläder, hattar och skrädderi, samt webhandel in i framtiden. Grattis Ida Nyståhl som driver Nyståhl Textil f.d.  Birgits stuv.

Fler nyheter från Företagarna