För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sebastian Hellberg är Årets Företagare i Mellerud

Publicerad 4 jul 2022
Sebastian Hellberg med sitt företag Hellbergs Dörrar i Mellerud AB, fick nyligen ta emot den prestigefyllda utmärkelsen Årets Företagare i Mellerud.                    – Det känns såklart jätteroligt och det är en stor ära att få ta emot priset, säger Sebastian.

Stort grattis Sebastian – berätta lite kort om ditt företag!

– Dörrfabriken startades av min farfar 1950 men det var andra ägare mellan 1996 och 2016. 2017 blev en nystart, då jag köpte tillbaka fabriken så den åter hamnade i familjen och jag har haft som livsmål att få driva och utveckla den. Vi tillverkar ett brett sortiment av klassade ståldörrar som exempelvis branddörrar, säkerhetsdörrar, tamburdörrar och rostfria dörrar. Idag har vi ca 70 anställda och vi söker för närvarande fler medarbetare. Historiskt har vi haft lätt att hitta personal men det börjar bli lite tuffare helt klart.

–Våra produkter har utvecklats till att bli väldigt komplicerade, med olika klassificeringar och funktioner. Vi har både lagkrav och marknadskrav att förhålla oss till.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?  

– Jag tycker att vi är duktiga på att göra kundanpassade speciallösningar, utöver vårt breda standardsortiment. Vi är väldigt kundfokuserade, vi vill lösa kundens behov. Det är en utmaning att hitta en balans i hur mycket speciallösningar man kan göra, för att behålla lönsamheten men vi har lyckats hantera det på ett bra sätt. Vi jobbar också mycket med att ha en bra organisation med rätt personer anställda. 

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i er verksamhet?  

– Vi har blivit ISO 9001 och ISO 14001 certifierade i år. Produkterna i sig är hållbara, en ståldörr kan hålla i 50 år och spillet från tillverkningen skickar vi till återvinning. Till vintern kommer vi också att installera solpaneler här på fabrikens tak. Vi gör det vi kan och genom certifieringarna ställs det höga krav på oss. Det är stora marknadskrafter som styr också. En annan aspekt av social hållbarhet är att vi sponsrar många föreningar i Mellerud, då vi vill vara med och bidra till utvecklingen i samhället.
  

Vilken är dina största styrkor som företagare och ledare?  

–En styrka jag har är att jag vågar följa min magkänsla, som gör att jag kan ta snabba beslut. Jag leder med delaktighet och jag försöker involvera personalen i besluten och jag lyssnar gärna på andras argument. Jag är en marknads- och säljinriktad som person och jag är en obotlig optimist, vilket jag tror ligger i släkten.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig?   

– Jag tror de skulle säga samma sak. De kan nog också säga att jag är ganska krävande och att jag kan uttrycka mig ganska kraftfullt, jag är en känslomänniska.

Juryns motivering:

Cirkeln är sluten! Ett av Melleruds största & välkända företag sedan väldigt många år, Hellbergs Dörrar AB, är åter i familjen Hellbergs ägo genom den drivna företagaren Sebastian Hellberg. Farfar Kurt Hellberg grundade företaget år 1950 och sedan 2016 drivs bolaget nu av Sebastian Hellberg som är sonson till grundaren. Sebastian är en mycket kompetent och nyfiken entreprenör som ständigt vill utveckla verksamheten till det bättre och bygga för framtiden. Förutom att vara en inspirerande företagare och en person som alltid bidrar med god stämning i rummet arbetar han även för att främja tillväxten i vårt samhälle. Vi är stolta över att Sebastian är en del av företagsamheten i kommunen - han är precis vad Mellerud behöver!

 

Fler nyheter från Företagarna