För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Tidaholm älskar att få besökare till sin gård

Publicerad 2 nov 2021
Maria och Mats Gyllensvaan, som driver Ekebergs Gård utsågs nyligen till Årets Företagare i Tidaholm. De fick ta emot utmärkelsen under en näringslivskväll, som passande nog arrangerades på deras egen gård.                                             – Väldigt överraskade och jätteglada över att få utmärkelsen blev vi. Det hade vi aldrig trott, säger Maria och Mats.

På Hellidsberget i Tidaholm ligger Ekebergs Gård, en stor hästgård som sedan 2003 ägs av Maria och Mats Gyllensvaan.

– Vi köpte gården av min pappa och har renoverat stallet, som idag är en modern anläggning, byggd för att vara lättskött och att hålla länge. Vi hyr ut stallplatser och det är många som kommer hit och rider i vårt fina ridhus. Förutom ridning nyttjas ridhuset också till annat, som exempelvis hundutställningar, unghästutbildningar och bilträffar, säger Mats.

Ständigt nya idéer och projekt

Paret, som tycker om att bygga och utveckla nya idéer, har inte bara renoverat stallet, byggt ridhus och restaurang. Ganska snart efter att de köpt gården byggde de också en maskinhall med verkstad och garage för traktorerna och när yngsta sonen skulle gifta sig gjorde de en lokal på övervåningen för bröllopsfesten. Lokalen blev så bra så det visade sig att fler ville ha sina bröllopsfester där och så var den bollen i rullning. 
Konstutställningar och andra evenemang har paret arrangerat och det har även blivit en del dagkonferenser för företag.

– Vi har inte haft några arrangemang under corona men nu är det en hel del på gång igen, bland annat några julbord och musikkvällar. Det vi arrangerar här ska ha en hög klass, vi vill att det ska kännas lite speciellt att komma hit. Vi har investerat väldigt mycket i gården och det vi får tillbaka är ju glädjen i att ha en väldigt fin gård som många vill komma till, säger Maria.

–Vi har många tankar och idéer framåt. Vi har också en tanke om att bygga ett litet kapell, eftersom intresset för att ha bröllop här har visat sig vara så stort, säger Mats.

På frågan hur Maria och Mats hinner med alla projekt och evenemang svarar de att de har två anställda på gården, samt att både barn och barnbarn är med och hjälper till.

– Det är ett familjeföretag och vi gör detta tillsammans, säger Maria.

Gårdens alpackor lockar besökare


På gården har de alpackor som betar och håller fint. En gång om året klipps de och Maria väver av ullet i vävateljén.

– Många kommer och besöker gården och tittar på alpackorna men det är inget vi tar betalt för, så vi blir inte rika av det, men det är trevligt att folk tycker om att komma hit, säger Mats med ett skratt.

 

Solceller ger el till anläggningen

Efter en storm installerade de, där det bara var stubbar kvar efter stormen, en stor solcellsanläggning på 74 kilowatt. Anläggningen täcker det mesta av gårdens energibehov men det finns också tankar på att bygga ett litet vindkraftverk, som till skillnad från solenergin kan stå för elförsörjningen på kvällarna.

 

 

Juryns motivering:

Ekebergs gård som ägs och drivs av Maria och Mats Gyllensvaan är en toppmodern hästgård av yttersta klass. Hästtraditionen är stor på gården sedan start 1966 då familjen Gyllensvaan förvärvade den.

2003 övertog Maria och Mats gården och har sedan dess utvecklat densamma till en mönsteranläggning för alla hästintresserade. 2017 byggs det nya ridhuset som i sina detaljer är en fantastisk anläggning med bland annat en automatisk bevattning av sandbädden vilket gör att den alltid har rätt fuktighet. Mats förmåga att se och lyfta frampraktiska detaljer är imponerande.

Gården har utvecklats till en eventanläggning och har tack vare Marias konstnärskap och entreprenöranda varit en plats för utställningar av olika slag vilka rönt stor uppskattning.

Ett mycket fint vagnsmuseum förstärker bilden av Ekebergs Gård som en stor kulturbärare i Tidaholms kommun.

Fler nyheter från Företagarna