headphones newspaper video-player

Ägarskifte i Fyrbodal – 5000 företag på tur

Är du en av de 5000 företagare i Fyrbodal som är över 65 år och som ännu inte vet vad som ska hända med ditt företag när du vill pensionera dig? Värnar du även om en levande landsbygd? Då rekommenderar vi att du funderar på vad just du vill ska hända med företaget och börjar göra din plan.
Publicerad 24 mar 2021

 

Att företagen lever vidare är nödvändigt för en levande landsbygd

Att företag lever vidare är av största vikt för ett levande och aktivt näringsliv samt en byggd i tillväxt. Om företagen läggs ned går många värden förlorade i glesbygdskommunerna, som jobbar hårt för en levande landsbygd. En ökande arbetslöshet och mindre skatteintäkter drabbar hela den kommunala välfärden.

Trots det så har många företagare inte en plan för vad som ska hända med företaget och dess anställda efter pensionering. Och en plan är bra att ha eftersom ett lyckat ägarskifte ofta tar flera år att genomföra.

- Det enda man vet när man startar företag är att man en dag ska lämna det. Det är viktigt att planera för sin exit, menar Mikael Erlandson, regionchef Företagarna Västra Götaland.

 

Fyra alternativ när det är dags att lämna sitt företag

  • Extern försäljning
  • Generationsskifte inom familj
  • Medarbetarövertagande
  • Lägga ner

Oavsett vilket alternativ som är aktuellt så behöver de planeras. Vad är en rimlig prissättning? Vad finns det för alternativa sätt för betalning om köparen inte kan finansiera hela beloppet. Köpare, det finns inte alltid och kan ta ett tag att hitta.  Kanske är ett medarbetarövertagande ett bra alternativ. Behövs en överlämningsperiod och hur lång ska den vara? Generationsskiften behöver ske omsorgsfullt för att undvika konflikter i familjen. I ett medarbetarövertagande kan det behöva läggas tid på överlämning och kunskap i att driva företag. 

 

Hjälp med processen

Det finns flera möjligheter att få hjälp, dels i processen som helhet och även i specifika delar som skattefrågor och avtalsskrivande.

ALMI och Coompanion är två aktörer i Fyrbodal som stöttar företag i olika typer av ägarskiften. I veckan genomfördes två seminarier där Almi och Coompanion berättade om sina satsningar för att stötta företagen med coachning och rådgivning.

Bilder från veckans digitala seminarium om ägarskifte i Fyrbodal.

 

Kontakta Coompanion eller ALMI

Vill du veta mer om Coompanions rådgivning, kontakta fyrbodal@coompanion.se om ni vill ha ett första förutsättningslöst möte. Processen är kostnadsfri och finansieras av Fyrbodals kommunalförbund, Västra Götalandsregionen och Tillväxtverket.

ALMI har också förfinansierade program för ägarskiften, ring deras växel 0771-55 85 00, så hjälper de dig till rätt person på kontoret i Trollhättan.

Fler nyheter från Företagarna

Locket på om Las

Trots regeringens löfte om att utredningarna om ny arbetsmarknadspolitik skulle föra dialog har kontakten varit i det närmaste obefintlig.

Småföretagen ser ljusning

Antalet arbetstillfällen i de svenska småföretagen har minskat kraftigt under det senaste året, men nu ser de ljust på framtiden igen, visar en ny rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor