För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Möt Årets Unga Företagare på Tjörn - Trålverket

Publicerad 8 jun 2021
Lär känna Årets Unga Företagare på Tjörn, Johanna och Tobias Alsterberg, som driver skärgårdsbistron Trålverket på Dyrön.

Berätta lite kort om företaget

- Trålverket är en skärgårdsbistro där fisk och skaldjur är i fokus, vi vill att menyn skall passa många så vi har även pizza, sallader och hamburgare. Jag och Johanna träffades i denna restaurangen 2008 och har sedan dess tänkt på hur man skulle kunna göra för att kunna leva på att driva restaurangen.

Vi sträcker på säsongen och öppnar upp helger till påsk och har sedan öppet mer och mer fram till midsommar. I juli och augusti har vi öppet varje dag. På hösten har vi öppet på helgerna för att sedan avsluta året med julbord.

Vanliga år vill kunna köra på året runt med konferenser och grupper.

Vad tror ni är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?

- Vi har satsat järnet på detta och har en stor vilja och driv för att få detta att fungera. Med en bred meny och prisklass önskar vi träffa en stor målgrupp. Vi är väldigt flexibla och sätter alltid våra gäster i fokus. Vi har också flera samarbeten med andra företag i området och ser stor fördel med samverkan på alla plan. Kanske har vi haft lite tur också, haha.

Vilken är er största styrka som företagare och ledare?

- Största styrkan, tror jag, är att vi är lyhörda på personalens önskemål; vi ger stora möjligheter till utveckling, och coaching. Vi är även prestigelösa och har ingen direkt hierarki på jobbet, alla jobbar tillsammans och hjälper varandra.

Både Johanna och jag har ett driv och ett framtidstänk som sträcker sig tio år framåt och vi jobbar hela tiden för att utveckla företaget på alla plan.

Hur skulle era medarbetare beskriva er som ledare och företagare?

- Medarbetarna skulle nog säga att vi är tydliga, flexibla och lyhörda för vad de önskar, samtidigt som vi också ställer höga krav. Vårt ledarskap är mycket mer att vi "visar vägen" och hjälps åt allihop än att chefa och peka med hela handen. Vi utvecklar ungdomar och ser till att rätt person hamnar på rätt plats.

Vad ser ni för utvecklingsmöjligheter med företaget?

- Just nu drömmer vi om hotellet som planeras att byggas på grusplanen bredvid oss. Vår fastighetsägare vill bygga tolv hotellbodar i sjöbods-stil, som vi hoppas på att få driva framöver. Vi vill fortsätta utveckla Dyrön i stort och hoppas också kunna anställa personal på helårsbasis.

Motivering

Som ny aktör slog Corona-krisen ner som en bomb för vinnarna, men trots att man vare sig hunnit bygga upp en större kundkrets eller kapital, har företagarna under en pandemi och medföljande restriktioner, lyckats öka sin omsättning markant och även sitt resultat.

Med kreativitet och lyhördhet för kunden har de bidragit till att skapa en än mer attraktivare destination för alla hemsterande svenskar men även sträckt ut säsongen och möter kunden där den behöver det som mest. Genom samverkan, en tydlig vision om hur man vill leda sin verksamhet, rätt mycket jäklar anamma och utveckling av verksamheten, har en trål återigen kunna tillföra arbetstillfällen till kusten och skapat en hamn för både besökare och bofasta att landa på.

Kvalitet, service och kamratskap har blivit ett signum – att lyfta sina konkurrenter som kollegor på sin hemsida är en tydlig inriktning på den drivkraft som genomsyrar våra vinnare!

Fler nyheter från Företagarna