headphones newspaper video-player

Lekfull trio Årets Företagare i Stenungsund

Det började med en liten leksaksbutik på en tvärgata i Stenungsund 2001. Idag driver systrarna Angela och Katharina Glans med Robert Engström, även sambo med Angela, Barnhuset i Stenungsund AB. Företaget har idag den stora välfyllda leksaksbutiken mitt på stora torget i Stenungsund, samt fyra leksaksbutiker till i Göteborg.
Publicerad 11 jun 2021

Vi fick en härlig pratstund med Angela Glans, en av delägarna. 

Berätta lite kort om företaget

− Från början ville vi bara göra en bättre leksaksbutik i Stenungsund än vad som då fanns. Vi var en liten uppstickare på kanske 50 kvadrat. Det gick bra och när vi fick möjlighet att ta över de stora lokalerna på torget i Stenungsund så såg vi till att få den chansen. Vi har varit med i Lekias franchise-resa från början och idag sitter jag även i styrelsen. Nu huserar vi på över 500 kvadrat i Stenungsund och har även öppnat butiker i Frölunda, Mölndal, Kungälv och Backaplan.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?

− Jag vill först verkligen betona att det våra anställda som har byggt upp det här företaget, de är en viktig del för vår resa.

Sedan är vi är orädda, envisa och kämpar på. Vi tackar inte nej utan ser möjligheter. Vi bygger och växer hellre med våra befintliga intäkter i stället för att ta lån.

Vi har hittat ett brett tilltalande sortiment och våra kunder föredrar att komma till en fysisk leksaksbutik där de kan klämma och känna på våra leksaker. Vi är även återförsäljare för Panduro som har pyssel, kreativa och skapande produkter. Den delen växer och har gått väldigt bra senaste året. För att inte tala om pussel!

Vilken är era största styrkor som företagare och ledare?

− Jag är lyhörd och kreativ. Jag åker runt till alla butiker, har leverantörskontakterna och undviker papper. Jag och Katharina har hittat en riktigt bra uppdelning i det dagliga arbetet. Katarina är bäst på det administrativa och tar hand om just alla papper. Det är en bra uppdelning för oss. Robert är delägare, men inte aktiv i det dagliga arbetet.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare och företagare?

− Världens bästa chef. Jag är lyhörd och som ser mina anställda och ser till alla mår bra.
Jag försöker också alltid att ställa upp och det kan behövas någonting varje dag i någon av butikerna. Seden ger jag butikerna mycket eget ansvar för sina egna inköp och de dagliga besluten, det är de bäst på att avgöra.

Vad ser ni för utvecklingsmöjligheter med företaget?

− Nu ska vi ta det lugnt! Vi har öppnat så många butiker de senaste åren och prioritet är att ta hand om dem, men självklart arbetar vi ständigt med att utveckla vårt sortiment; hitta ännu bättre produkter och ta fram egna kvalitativa varor med hög marginal.

Motivering:

Företagarna bakom detta bolag har byggt upp en verksamhet där omsättningen ökat med över 40 miljoner på några år och parallellt lyckats öka vinstnivån.
Företaget har varit i framkant både vad gäller fysiska butiker och näthandel. Trots branschens utmaningar har vinnarna lyckats öka kundtillströmningen till sina butiker. Samtidigt som de byggt upp ett butiksnät i Västsverige.
Tre drivna företagare som med kreativitet, ambition och vilja att möta kundernas krav och önskemål lyckats i en svår tid och i en hårt konkurrensutsatt bransch.

Fler nyheter från Företagarna

Äntligen goda nyheter

På torsdagsmorgonen gästade Företagarnas vd Günther Mårder TV 4:s Nyhetsmorgon för att prata om årets Småföretagsbarometer.

Unik inblick i kommunernas inköp

Företagarna presenterar nu omfattande data över kommunala inköp som gör det möjligt att se i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag.

”Strandskyddet är skevt”

Obalanserna i strandskyddet borde rättas till så att regelverket inte hindrar utveckling, menar ägaren av strandkrogen SuderSannas på Fårö.

Stoppa nedmonteringen av posttjänsterna

För att kunna bedriva företag i hela landet krävs fungerande infrastruktur i form av bl a postservice. Nermonteringen försvårar för företagande, visar Företagarnas nya rapport.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor