För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Rejäl konjunkturavmattning bland Skaraborgs småföretag

Publicerad 17 jun 2021
Konjunkturen för länets småföretag har försvagats under det senaste året och hamnar på historiskt låga nivåer. I Skaraborg har det skett en rejäl konjunkturavmattning men här har småföretagen fortfarande en positiv konjunkturutveckling, till skillnad från övriga delregioner i Västra Götaland. Förväntningarna bland Skaraborgs småföretag på kommande tolv månader är att tillväxttakten ska öka kraftigt, till historiskt höga nivåer. Det visar Småföretagsbarometern, som presenteras idag av Företagarna, Sparbankernas Riksförbund och Swedbank.

Coronapandemin har slagit hårt mot landets småföretag och krisen är långt ifrån över, men nu ser småföretagen ljuset i tunneln.

– Det är glädjande att se den obotliga optimismen hos småföretagare och deras vilja att utvecklas. Jag är övertygad om att det kommer att vara nyckeln till Sveriges ekonomiska återhämtning efter pandemin. Därför är det viktigt att vi ger företagen de bästa förutsättningarna att vara just den tillväxtmotor vi så väl behöver, säger Mikael Erlandson, regionchef på Företagarna Västra Götaland.

Konjunkturläget i näringslivet har gradvis förbättrats under de senaste tolv månaderna men skiljer sig kraftigt åt mellan olika branscher. Industrisektorn går bra medan konsumentnära verksamheter såsom handel, hotell och restaurang fortfarande i högre grad påverkas av restriktionerna och uppvisar en påtagligt svagare konjunktur och försämrad lönsamhet.

– Tack vare snabb omställning så har många företag klarat sig bra genom pandemin. Vi är imponerade av hur företagarna har ställt om och hittat nya vägar. Swedbank har stöttat genom likviditetslån och varit generösa med amorteringsfrihet under senaste året. Krisen är inte över riktigt än men stor framtidstro råder hos företagen i Skaraborg, vilket är oerhört positivt och kommer leda till en ökad tillväxttakt, säger Emilia Karlsson, företagschef Swedbank Skaraborg.

Ladda ner Småföretagsbarometern Västra Götaland 2021 här >>>

Skövdeföretaget Billinge Färg - Colorama har gått mot strömmen och redovisade sin största uppgång någonsin förra året. I pandemitider har fler valt att renovera hemma och dessutom renoverat och byggt till både ute och inne i högre utsträckning än ett vanligt år.

- Vi har fortsatt goda framtidsutsikter, precis som övriga företag i Skaraborg, trots att vi ökade kraftigt på konsumentförsäljningen 2020. Skaraborg är en stark marknad med stora möjligheter för vår del, berättar Mats Gustavsson, ägare Billinge färg.

Småföretagsbarometern är Sveriges största konjunkturindikator inriktad speciellt på småföretagskonjunkturen och har genomförts sedan 1985. Undersökningen omfattar 4000 företagare inom det privata näringslivet med 1-49 anställda och produceras av Företagarna, Sparbankernas riksförbund och Swedbank.

Fler nyheter från Företagarna