För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Mellerud är Per-Olof och Karin Hilmér, Hilmér Lantbruk

Publicerad 30 jun 2021
Hilmér Lantbruk AB bedriver ett lantbruksföretag med inriktning växtodling, grisproduktion och energiproduktion. Andra bolag som ingår är Hilmerdal AB med smågrisuppfödning och Grinstads Gårdsgas med produktion av fordonsgas. Idag är Per-Olof, Karin, Gustav och Oscar delägare med 25 procent var i bolaget. − Vi blev väldigt förvånade men stolta och ödmjuka till utmärkelsen, säger Karin.
Foto: Susanne Emanuelsson, Melleruds Nyheter

Vad tror ni är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?

− Vi har under de 33 åren som vi varit lantbrukare alltid haft fokus på att bygga upp ett långsiktigt starkt företag inom svenskt lantbruk. Vårt engagemang Odling i balans verksamhet stämmer väl överens med hur vi vill jobba i företaget. En miljövänlig och ekonomisk produktion med fokus på energieffektivisering, bioenergiproduktion och skydd av naturmiljön.  Genom samarbete med andra lantbrukare, kommuner och andra aktörer har vi kunnat ligga i framkant i utvecklingen biogasproduktion. 2014 var vi med och introducerade ett sätt att pumpa ut gödsel till grödorna i stället för att transportera tunga gödseltunnor på vägar och åkrar. Vi satsar tillsammans med vårt slakteri på att skylta om vår verksamhet under märket gårdsmärkt.se, Bäckens Gård.

Vilken är er största styrka som företagare? 

− Vår genuina glädje i vad vi håller på med och vårt fokus på lönsamhet. Vi gör grundliga omvärldsanalyser vad gäller konsumenters efterfrågan av typ av livsmedel inför nyinvesteringar.                                           

Hur skulle era medarbetare beskriva er som ledare?  

− Vad medarbetare säger till andra vet vi inte men då vi har medarbetare som är oss trogna och att fler frågar efter jobb hos oss fast vi inte har annonserat tror vi är det bästa betyget. Vårt sätt att ha tydliga förhållningsregler och uppföljning av varje anställd gör att de känner att de är delaktiga. Vi jobbar lösningsfokuserat där vi ser vad vi kan göra för dem och vad de själva kan göra om problem uppstår. Glädje och god gemenskap är viktiga ingredienser under våra arbetsdagar.

Vad ser ni för utvecklingsmöjligheter med företaget?

− Vi planerar just nu för utbyggnad av grisproduktionen. Besättningen av 1500 suggor kommer inte att utökas men nya byggnader med högre djurvälfärd och bättre arbetsmiljö kommer vi att uppnå med den utbyggnaden.

Hur kändes det att få utmärkelsen Årets Företagare och vad tror ni att det kommer att betyda för er?

− Vi blev väldigt förvånade men stolta och ödmjuka till att vi blev utvalda i Melleruds kommun. Vi, Karin och Per-Olof, har drivit detta företag i 33 år och detta kändes som ett kvitto att vi gjort rätt, byggt ett starkt företag som tar sig an utmaningar i framtiden. Utmärkelsen har i Melleruds kommun gett lantbruket ett ansikte som företag. Det kommer säkert att lyfta yngre och visa på att lantbruk också är ett typ av företagande.

Motivering:

Karin Hilmér & Per-Olof Hilmér har jobbat med Odling i balans sedan 2013. Odling i balans verksamhet stämmer väl överens med hur man vill jobba på gården. En miljövänlig och ekonomisk produktion med fokus på energieffektivisering, bioenergiproduktion och skydd av naturmiljön. Idag sysselsätter man hela familjen ( båda sönerna engagerade i allra högsta grad ) samt ett tiotal anställda som har fullt upp med omfattande växtodling och foderproduktion ( ca 800ha ) till den egna grisuppfödningen och avsalu. Företaget har med sina insatser också haft en god lönsamhet genom åren.

Fler nyheter från Företagarna