För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Ale

Publicerad 21 jun 2021
Lär känna Lars Gustafsson, VD för Centrum Pile AB och som varit med på företagets resa sen starten 2008.
Årets Företagare i Ale 2021 är Lars Gustafsson, Centrum Pile AB

Berätta lite kort om företaget

− Centrum Pile tillverkar betongprodukter och betongpålar för grund. Det behövs till exempel när man ska bygga i lergrund och ett riktigt bra exempel där det behövs är Göteborg.

Vi är en av åtta tillverkare i Sverige, så det är smal nisch inom bygg. Vi levererar till de entreprenadföretag som har pålmaskinerna som kan hantera våra tunga och stora produkter. Våra kunder finns framför allt i Västsverige, men även i Norge, Danmark och England.

De senaste åren har vi växt kraftigt och nu är det 40 anställda i företaget. Vi trodde att pandemin skulle dra ner tillväxten, men tvärtom − vi har haft mycket att göra trots pandemi.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?

− Kontinuerlig utveckling! Företaget investerar hela tiden i utveckling och optimering av tillverkningsprocessen. Vi är alltid på väg och stannar aldrig vid målen. När vi nått ett mål så tar vi nya steg vidare. Eftersom vi hela tiden investerar i tillverkningen har vi haft god leveranssäkerhet och kunnat erbjuda bra priser till våra kunder.

Jag vill också lyfta just våra kunder och våra relationer till dem. Utan dem hade vi inte varit där vi är idag.

Vilken är din största styrka som ledare?

− Det är alltid svårt att prata om sig själv… Men jag är tålmodig och orkar fortsätta även när vägen inte är rak. Jag ser till att vi tar oss upp för svackorna. Sen är jag en bättre lyssnare än talare. Jag lyssnar in och låter den bästa lösningen vara vägen framåt.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare?

− Haha, ännu en svår fråga. De skulle nog säga att jag aldrig är nöjd, att jag har alltid nya idéer på gång. Som tur är har jag riktigt duktiga medarbetare som tar mina idéer i mål.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

− Betong gör ett stort klimatavtryck och vi ska fortsätta med utveckling av produkterna för att bli mer hållbara och möta marknadens allt högre krav. Jag vill fortsätta utveckla och förbättra den idag relativt energikrävande tillverkningsprocessen. Jag ser också möjligheter med fler lokala fabriker för att undvika långa transportsträckor med våra tunga produkter. Vi vill även utveckla och öka vår affärer med bland annat Norge.

Juryns motivering:

Centrum Pile AB etablerade sig i Kollanda för 13 år sedan och har haft en stark utveckling. Företagets huvudprodukt är betongpålar. Centrum Pile är Sveriges första CE-certifierade och teknisk ledande påltillverkare.

2020 blev ett rekordår med en omsättning på drygt 140 miljoner och Centrum Pile anställde ytterligare 10 personer. Totalt arbetar nu 40 personer på anläggningen.

Företagets marknadsområde växer stadigt och är numera ett känt namn på Sverigekartan. I vår invigdes nybyggda lokaler med kontor, konferensrum, matsal, omklädningsrum och gemensamhetsutrymmen. En föredömlig satsning för att stärka och förbättra arbetsmiljön för personalen.

Fler nyheter från Företagarna