headphones newspaper video-player

AGVE – ett Göteborgsföretag som gått bra under pandemiåret

När vi i samverkan med Swedbank nyligen presenterade årets Småföretagsbarometer tillsammans med Jörgen Lindgren, vd på AGVE i Askim var det lite dystra siffror för Göteborgsregionen. Åtminstone när man ser tillbaka på de senaste tolv månaderna. AGVE, som utvecklar och tillverkar självkörande truckar för lager och industri, är dock ett av de företag som haft medvind under pandemin.
Publicerad 29 jun 2021

– Vi har haft en tillväxtökning på ca 20 procent årligen men då är ju inte vår bransch så utsatt som många andra. Vi har ju dessutom draghjälp av det ökande intresset för automatiska internlogistiklösningar. Men visst har restriktionerna drabbat oss också. Vi har exempelvis inte kunnat besöka kunderna för service och installation i den omfattning som vi velat. Dessutom är ju brist på material en faktor som ställt till det i vår produktion och kan komma leda till kostnadsökningar framöver, säger Jörgen Lindgren.

Coronapandemin har slagit hårt mot landets småföretag och krisen är långt ifrån över, men nu ser småföretagen ljuset i tunneln.

– Det råder ingen tvekan om att småföretagen i Göteborgsregionen har drabbats hårt av pandemin. Precis som i övriga landet och i hela vår omvärld. Att konjunkturen skulle vika under pandemiåret 2020 var också precis det som företagen själva förutspådde, säger Mikael Erlandson, regionchef Företagarna Västra Götaland.

Om siffrorna för de senaste tolv månaderna var dystra så ser framtiden desto ljusare ut. Nio av tio vill växa och sju av tio ser goda möjligheter att göra det.

– Det är glädjande att se optimismen hos småföretagare och deras vilja att utvecklas. Jag är övertygad om att det kommer att vara nyckeln till Sveriges ekonomiska återhämtning efter pandemin. Därför är det viktigt att vi ger företagen de bästa förutsättningarna att vara just den tillväxtmotor vi så väl behöver, säger Mikael Erlandson.

Men tillväxthinder finns och ett sådant är svårigheten att hitta rätt arbetskraft, vilket Jörgen tillstår:

– Jag känner igen svårigheten att hitta rätt arbetskraft precis som Småföretagsbarometern visar. Det tar extra tid och kraft för oss att växa samtidigt som vi vill behålla det familjära i företaget. Det blir särskilt påtagligt nu när vi planerar att växa till fler än 50 anställda i höst, säger Jörgen Lindgren.

–Vi har följt och stöttat företagen under hela pandemin genom till exempel likviditetslån och kreativa diskussioner. Nu kommer vi in i nästa fas, där vi fortsatt vill vara en del i återuppbyggnad av sysselsättning, tillväxt och lönsamhet, säger Sari Hasslinger, företagschef Swedbank Kungsbacka, Mölndal och Frölunda.

Fler nyheter från Företagarna

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor